A rendőrség elfogta az unokázós csalókat

2016.03.31. 11:40

Az ország számos településén követett el csalásokat az a két, egymástól független csoport, amelyek elkövetőit Heves megyei és Soproni nyomozók fogtak el – írja a police.hu. A nyomozások jelenlegi adatai szerint a két "unokázós” trükkös csalásokra specializálódott csoport legalább 42 esetben követettek el bűncselekményeket, amivel 12,5 millió forintos kárt okoztak a sértetteknek.

Sopronban a gyanúsítottak 2015. szeptembere és 2016. februárja között 12 alkalommal csaltak ki idős személyektől több százezer forintos összegeket, összesen 2,5 millió forint értékben. Az időskorú nőket vonalas telefonszámukon egy női hang hívta fel, aki hol unokájukként, hol pedig lánygyermekükként igazolta magát. Miután elhitték, hogy a hívó a hozzátartozójuk, a nők belelegyeztek, hogy gyors pénzügyi segélyt adnak neki. Ekkor az elkövető hívta az egyik bűntársát, aki megjelent a néni lakóhelyén, és lezárt borítékban átvette a kicsalt pénzt. A sértettek felhívásához és az egymás közötti kapcsolattartáshoz az elkövetők kifejezetten erre a célra vásárolt mobilokat és SIM kártyákat használtak, amelyeket egy-két nap után le is cseréltek.

Az elkövetők azonosítása után a nyomozók Győrben őrizetbe vették S. Tamást és L. Brigittát, illetve kihallgatták R. Krisztiánt, aki S. Tamás egyik bűntársa volt. A két férfi kihallgatásán beismerte a bűncselekmények elkövetését. 

u-1 0 0
Fotó: Police.hu

Közben a hevesi rendőrség elfogta a szintén unokázással vádolt gödöllői S. Sándort és jászfényszarui F. Józsefet, előbbi beismerő vallomást tett. A nyomozás jelenlegi adatai szerint legalább 30 rendbeli, az ország különböző területein elkövetett bűncselekményt követtek el, közel 10 milliós kárt okozva két hónap alatt.