Verte, éheztette nevelt gyerekét, felfüggesztettel megúszhatja

2016.04.01. 09:59

Vádat emelt a kaposvári ügyészség egy nevelőszülővel szemben kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmény miatt,  a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést indítványoztak.

A vádirat szerint a vádlott 2007 júniusától 2014 novemberéig nevelt egy kislányt, aki négyéves korától került a gondozásába. A családba került a kislány fiú testvére is, ezen kívül volt még egy nevelt gyermekük és két saját.

2009-ben az egyik saját gyerekük és a kislány fiútestvére között konfliktus alakult ki, amiért a kisfiút gyermekotthonba helyezték, a kislány azonban maradt a családnál .- ekkortól azonban a vádlott a gyermeket hátrányosan megkülönböztette.

Eleinte csak a többi gyerekkel ellentétben nem kapott üdítőt, édességet, nem étkezhetett a családdal, később már a család közös étkészletét és evőeszközét sem használhatta, végül pedig már ételmegvonással is büntette a vádlott a gyermeket. A nevelőszülő a kislányt trágár szavakkal szidalmazta, többször megverte - néha eszközzel is -, vele szemben igazságtalan büntetéseket alkalmazott. A kislány ruházatát és iskolai felszerelését is hiányosan biztosította, valamint a többi gyerek rosszalkodásáért is őt bűntette. Előfordult, hogy nem feküdhetett az ágyba, hanem a földön fekve kellett töltse az éjszakát.

A kislány testi fejlődése a korától elmaradt, egészségügyi problémái lettek, míg végül 2014 novemberében kikerült a vádlott neveléséből. Az nem derül ki a közleményből, hogy lett rendőrségi, majd bírósági ügy az esetből, mindenesetre valószínű, hogy a gyermekvédelem malmai ismét lassan őröltek, a kínzástól számítva 5 év telt el, mire kivették a kislányt a családból.