Kihúzná a népszavazás méregfogát a kormány

2016.04.01. 15:06
Jelentősen könnyebbé válhat egy népszavazás kezdeményezése a kormány most benyújtott javaslata szerint. Azonos tárgykörben is lehetne kérdést benyújtani, és az tarthat népszavazást, aki először összegyűjti a 200 ezer aláírást. Erdősiné az új rendszerben nem tudná blokkolni az MSZP kérdését.

A kopaszok február 23-i balhéja után mindenki, NVB, NVI, kormánypártok, ellenzék és Orbán Viktor is kijelentette, hogy új szabályozásra van szükség. Trócsányi László igazságügyi miniszter be is nyújtotta pénteken a kormány javaslatát, amely valóban enyhít a mostani szigorú népszavazási szabályokon. 

A legkritikusabb pont a mostani, már Fidesz-éra alatt, 2013-ban elfogadott szabályozásban az úgynevezett "párhuzamossági benyújtási moratórium". Ez azt jelenti, hogy ha valaki benyújt egy kérdést a választási irodában, mindaddig elutasítanak automatikusan minden olyan kérdést, amely hasonló tárgykört fed le, ameddig jogerősen nem dönt róla az NVB, majd a Kúria. 

Így tehát hónapokra blokkolni lehet egy-egy témát. Az MSZP már ötször emiatt bukta el a vasárnapi boltbezárásról szóló kérdését. Ugyanis a párt képviselőjét különböző módokon, elég különös körülmények között mindig megelőzte valaki. Legutóbb Erdősi Lászlóné négy másodperccel, a kopaszok segítségével.

A kormány javaslata nem szüntetné meg a benyújtási moratóriumot, de alapvetően változtatna a lényegén. A javasolt új szabály szerint

mindaddig lesz lehetőség azonos tárgyú kérdés benyújtására, amíg másik azonos tárgyú kérdésben össze nem gyűjtik a 200 ezer aláírást, és erről hivatalosan dönt az NVB.

A mostani példánknál maradva ez azt jelenti, hogy nem kell az időbélyegzőnél toporognia Nyakó Istvánnak, Erdősinének és a kopaszoknak. Mindenki szépen benyújtja a kérdését, már ha van, és elkezdi gyűjteni az aláírást, ha megfelelő a kérdés. Aztán az rendezhet népszavazást, aki előbb összegyűjti a 200 ezret és leadja.

A választási iroda ad íveket

Az új szabályozás arról is rendelkezik, hogy a kormány és a köztársasági elnök nem kezdeményezhetne népszavazást olyan ügyben, amelyben már folyamatban van az aláírásgyűjtés. Ez eddig nem volt a törvényben.

Az átláthatóságot szolgálja, hogy az aláírásgyűjtők - a parlamenti választásokhoz hasonlóan - csak a választási irodától kapott íveken gyűjthetik az aláírásokat. Ezzel a végén el is kell számolniuk. Ezzel a szervezők megszabadulnak a másolási költségektől, az NVI-nek pedig könnyebbé, gyorsabbá válik az ellenőrzés.