Megcsócsálta az ellenzék a kormány terrorcsomagját, és ízlett neki

2016.04.01. 14:18
Hasznosnak, előremutatónak tartotta az ellenzék a kormánnyal folytatott megbeszélést a terrorellenes javaslatokról. Jobbikos, MSZP-s és LMP-s politikusok szájából ritkán hallani ilyen dicséreteket a kormány terveiről. Ha néhány módosítást elvégez a kormány, akár minden ellenzéki frakció is megszavazhatja a kormány terrorcsomagját.

Ötpárti egyeztetést tartottak pénteken a Belügyminisztériumban a kormány terrorellenes akciótervéről. Erről hétfőn tárgyal a kormány, ezt követően pedig újabb megbeszélés lesz róla a parlamenti pártokkal. 

A pénteki tárgyalás után nemcsak a kormány és a Fidesz képviselői nyilatkoztak úgy, hogy hasznos volt az egyeztetés, hanem az ellenzéki politikusok is előremutatónak nevezték azt. A Jobbik és az MSZP politikusai is azt mondták, hogy ha néhány módosítást végrehajt a kormány, akkor megszavazhatják a csomagot. A Fidesz-KDNP és a kormány rá van szorulva az ellenzékre, ugyanis a kétharmados módosításokhoz ellenzéki szavazat is kell majd a parlamentben.

Mi lesz a terrorcsomagban?

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese kedden már bejelentette, milyen változásokat tervez a kormány. 

  • Tilthatóvá tennének például olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával. Gulyás később hozzátette, hogy nem az okostelefonokat, csak azokat az alkalmazásokat akarják betiltani, amelyek teljesen titkos kommunikációt tesznek lehetővé.
  • A tervezett törvénymódosításokkal azt is el akarják érni, hogy terrorcselekmény bekövetkeztekor korlátozni lehessen a veszélyes áruk szállítását, és a polgári adatforgalmazást - a mentésben részt vevők kommunikációjának biztosítása érdekében.
  • Emellett bővítenék a rendőrség adatkezelési lehetőségét az államhatár- és létesítményőrzési feladatok ellátásakor.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára most azt mondta, hogy a csomag fontos része a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont felállítása. A tervek szerint a szervezet - amely a nemzetbiztonsági szolgálatok által begyűjtött adatokat összegezné, elemezné, és ennek alapján döntene - július 1-jén jönne létre, és mintegy 130 ember tartozna a személyi állományába. Az intézmény - amelynek a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ lenne a jogelődje - információgyűjtést nem végezne, nyomozati hatásköre és hálózata nem lenne.

Kontrát a lehallgatásokkal kapcsolatos szabályozásról azt mondta, az a cél, hogy senki ne kerülhesse ki a törvényeket az új technikai lehetőségek segítségével.

Nagyrészt tetszett az ellenzéknek

A pénteki tárgyalás után Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy nyilatkozott: alapvető szakmai nézeteltérés nem volt, körvonalazódik az egyetértés lehetősége. És az ellenzéki nyilatkozatok ezt alá is támasztják.

  • Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője azt mondta, hasznos volt a tárgyalás, és vannak biztató jelek, mert az előterjesztő több vitatott pontban ígért módosítást, konszenzusos megoldást. Ugyanakkor hozzátette: felemás érzéseik vannak, hogy az ellenzéki kritikák mennyire lesznek a végső normaszövegben megtalálhatóak. A Jobbik várja, hogy a titkosított kommunikációról szóló rész hogyan fog módosulni. Ezen felül, ha a védelmi beszerzésekről szóló - a képviselő szerint ebbe a javaslatcsomagba nem is illő - passzus, valamint a tömegrendezvények korlátozásáról szóló, szerintük "önkényes visszaélésekre" lehetőséget adó pont kikerül a javaslatból, akkor jó esély van rá, hogy sikerül megegyezniük.
  • Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese "előremutatónak" nevezte a tárgyalást. Szerinte voltak "hajmeresztő" pontok a Belügyminisztérium javaslatában, de ezek közül többet visszavontak. A BM azt is megígérte, hogy az MSZP egy korábbi terrorellenes - többek között a terrorpropaganda tevékenységet büntető - javaslatát, az LMP hasonló tárgykörű módosításával együtt megvizsgálja, és a kormány elé terjesztik. Harangozó szerint ha a BM tartja a szavát, akkor - mint fogalmazott - "egészen nagy százalékot ad annak", hogy a BM terrorellenes intézkedéseket tartalmazó javaslatát támogatni tudják.
  • Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint tárgyszerű, higgadt, a részletekre is kiterjedő volt az egyeztetés. Schiffer szerint Pintér Sándor belügyminiszter konstruktív magatartást tanúsított, és több ellenzéki, köztük LMP-s javaslatot is befogadott. A vitatott pontok közül Schiffer András a mobilapplikációk titkosítása büntethetőségének kérdését emelte ki, de erről sem pártpolitikai vita van. Emellett az LMP-s politikus is erősen bírálta, hogy a csomag - egyébként kétharmados törvény által szabályozott - védelmi célú beszerzéseket is érint. Schiffer András felháborítónak tartja, hogy a kormány a terrorellenes csomagba bújtatva akarja saját "ipari méretű lopását" legalizálni.

A csomag hétfőn kerül a kormány elé, de előtte még tárgyal róla a nemzetbiztonsági kabinet, és a BM egyeztetni fog Péterfalvi Attilával, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökével is.