Meghosszabbítják a két gyanúsított előzetes letartóztatását az IMF-es kémügyben

2016.04.01. 17:49

Meghosszabbították annak a két férfinak az előzetes letartóztatását, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kémkedett Magyarországon. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken az MTI megkeresésére azt írta:  a bíróság a kényszerintézkedést további két hónappal meghosszabbította.

Február 25-én Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta: a két gyanúsított előzetes letartóztatását először december 2-án rendelte el a bíróság. Elmondta azt is, hogy az egyik gyanúsított az elfogása után kitépte magát az őrzője fogásából, megpróbált elfutni. Ez megfelel a szökés kísérletének - fogalmazott Póta Péter, hozzátéve: ez indokolja az előzetes letartóztatás elrendelését.

Megjegyezte, hogy ugyanezt a gyanúsítottat nem találták a bejelentett lakcímén, tartózkodási helyén, csak a nyomozók adatgyűjtése révén akadtak rá életvitelszerű tartózkodási helyére. A bűncselekmény tárgyi súlyára, a kiszabható büntetés mértékére és a szökés kísérletére tekintettel a bíróság arra jutott, hogy a gyanúsított szabadlábon megszökne, elrejtőzne, ezért a legsúlyosabb kényszerintézkedésre van szükség. A végzés rögzíti azt is, hogy mindkét gyanúsított esetében tartani kell a bizonyítás megnehezítésétől is.

A szóvivő elmondta: az eddigi adatok szerint az egyik gyanúsított rávette a másikat, valamint az eljárásban szereplő több tanút, hogy a kapcsolattartásukról valótlan vallomást tegyenek, továbbá az egyik gyanúsított hollétére vonatkozó adatokat hallgassák el a nyomozók elől. Arra is van adat, hogy a gyanúsítottak és a vallomást tevők külön mobiltelefonokat használtak kapcsolattartásra. Továbbá a nyomozóhatóságok az adatgyűjtésük során tanúvallomásokat tartalmazó jegyzőkönyveket is találtak.

Mindez arra utal, hogy a két gyanúsított más büntetőeljárásban is tett már kísérletet a bizonyítás meghiúsítására, megnehezítésére. Így feltehető, hogy ha szabadlábra kerülnének, akkor a tanúként kihallgatandókat befolyásolnák, összebeszélnének, a bizonyítékok elrejtésével a bizonyítás meghiúsítására törekednének. Február 25-én a Demján Csoport közleményében azt írta: a most kémkedéssel megvádolt üzletember ellen a csoport már két éve büntetőfeljelentést tett. Az ügyről ebben a cikkben írtunk bővebben.  • Hírek
  • Hírek