Külföldről támadják a kormányzati hálózatot

2016.04.02. 17:14 Módosítva: 2016.04.03. 00:24

Az elmúlt 24 órában több hullámban, ezres nagyságrendben támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot annak nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon (Kormany.hu) és az akadémiai hálózaton keresztül - közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az állam működését biztosító hálózatot és ezáltal a magyar emberek biztonságát. A támadások folyamatosak, ezeket a kormány intézkedéseivel elhárította és a védelem érdekében a továbbiakban is mindent megtesz - írják.

A Kormány.hu egész délután nem volt elérhető, az volt olvasható rajta, hogy "Hiba lépett fel az oldal betöltésekor".  Délután öt óra után újra működni kezdett az oldal. Kollégánk szerint a héten már többször nem működött, de a leállások akkor mindig csak rövid ideig tartottak.

Olvasónk szerint pénteken az Állami Számvevőszék (asz.hu) weboldala is hosszú időre elérhetetlenné vált.

Bakondi nagyfokú szervezettséget lát

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 híradójában azt mondta, nagyfokú szervezettségre utal a magyar kormányzati rendszereket érő informatikai támadás, de egyelőre nem tudják, ki áll mögötte. Megnyugtatólag közölte, a kormányzati adatbázisoknak fejlett informatikai védelmi rendszerük van.

Az M1-en elhangzott, hogy egyetlen nap alatt 62 ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot, a támadók többek között a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia honlapja is elérhetetlenné tették.

Bakondi este azt nyilatkozta, a túlterheléses támadás még mindig tart.

Lehet, hogy csak túl nagy lett a forgalom

Szakmai fórumokon azt is pedzegetik, hogy lehetséges, hogy csak a nemrég a magyar kormány európai no-go zónákról szóló retorikájáról megjelent külföldi cikkek okoztak eddig nem látott forgalmat az oldalakon, és nem bírták a terhelést a szerverek.