Hiába a sztrájkfenyegetés, a kormány nem enged a tanároknak

HUS 5272
2016.04.04. 22:27
A tanárok azt ígérték, ha hétfőn sem egyeznek meg a kormánnyal, országos sztrájkot hirdethetnek. Egyre jobban érik a munkabeszüntetés, Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta az Indexnek az egyeztetés után, hogy egy sor ügyben továbbra sem találtak közös pontot.

Hosszú, éjszakába nyúló tárgyalást folytatott hétfőn Palkovics László oktatási államtitkárral a pedagógusok sztrájkbizottsága. A szakszervezetek pár héttel ezelőtt alakították meg ezt a bizottságot, hogy így egyeztessenek a 25 pontos javaslatcsomagjukról. Ellenkező esetben munkabeszüntetést tartanak a tanárok (ez független a Pukli Istvánék által tartott polgári engedetlenségtől.)

A mostani tárgyalási forduló jelentőségét növelte, hogy Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke előzetesen azt mondta pénteken:

ha hétfőn nincs megegyezés a kormánnyal, sztrájk jöhet.

Márpedig több kérdésben nem sikerült megegyezni: „egy sor ügyben nem találtunk közös pontot” – mondta az Indexnek a tárgyalások után Palkovics László oktatási államtitkár.

Az államtitkár szerint több olyan kérdés van, amelyben nem közeledtek az álláspontok. Hiába ragaszkodnak ehhez a tanárok, nem tud engedni a kormány. Palkovics szerint ilyen vitás kérdések a következők:

  • Az iskolák állami fenntartásának átalakítása. Palkovics szerint itt lesznek változások, a köznevelési kerekasztal dolgozik ezen, de nagyon mások az elképzelések.
  • A tankötelezettség 18 évre emelése. A kormány ragaszkodik a 16 évhez. Palkovics szerint a bevezetés óta „túl rövid idő telt el, 10 éves távlatban lehet értékelni a dolgot”.
  • A tanterv átalakítása. A NAT áttekintésében egyetért mindenki, december végégig jelölte ki a Köznevelési Kerekasztal a határidőt, de a tanárok azt szeretnék, ha már szeptemberben lenne érzékelhető változás. A kormány szerint elhamarkodott lenne így átalakítani a rendszert. 

Palkovics ezek mellett kritikus pontként említette a pedagógusok terhelésének átalakítását. Jelenleg 22-26 óra a kötelező tanóra, és 32 órát kell az iskolában tölteni, ennek csökkentését szeretné a sztrájkbizottság. A kormány szerint olyan mértékű béremelés volt az elmúlt években, hogy ez megfelelően kompenzálta a terhek növekedését. Palkovics azt mondta

ez a legkomolyabb pont, ahol nem közeledtek az álláspontok.

Az államtitkár ugyanakkor beszámolt arról, hogy néhány kérdésben szerinte megegyezés születhet. Például hogy ne kapjon házi feladatot egy diák, ha 16 óráig van az iskolában, hogy átalakítják a tanfelügyeleti rendszert, és hogy bővítik az igazgatók jogköreit.

Palkovics az Index kérdésre, hogy szerinte elkerülhető-e a sztrájk, azt mondta: „nehéz megmondani”. A sztrájkbizottságtól úgy vált el, hogy az érdekképviseletek összeülnek, áttekintik az eddigi eredményeket, és jelzik a kormány felé, hogy tovább szeretnének tárgyalni, vagy hamarosan jön az országos tanársztrájk.