Mehet utcát söprögetni Budaházy

2016.04.04. 17:42

Bűnösnek találta első fokon, megismételt büntetőeljárásban a bíróság Budaházy Györgyöt hivatalos személy elleni erőszak elkövetésében, ezért 50 nap közérdekű munkára ítélte.

A vád szerint 2009. március 15-én a budapesti Március 15-e téri ünnepi rendezvény után a tömeg megindult a híd felé szorosan követve B. György vádlottat. A kiérkező rendőrök Budaházyt a tömegből kiemelték, ám ő rúgással, hátra fejeléssel, valamint – a hídlábnak támaszkodva, annak segítségével – testének hátravetésével védekezett.

Budaházy a vallomásában nem ismerte el, hogy rúgott volna, azt mondta, a hátrafejelés csak a hajának hátravetése volt, a lábát kitámasztva pedig azért rúgta hátra magát, mert az általa jogszerűtlennek tartott intézkedés okozta fájdalomtól akart szabadulni.

A bíróság a rúgást és a hátrafejelést nem látta bizonyítottnak, viszont azzal, hogy a rendőri intézkedést erőszakos magatartásával akadályozni, gátolni kívánta, elkövette a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét.

Budaházy az ítélet ellen fellebbezett. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2013-ban már hozott egy felmentő döntést az ügyben, ami nem vált jogerőssé, az ügyészség fellebbezése miatt megismételték a büntetőeljárást.

A hídláb ellen nem indult hatósági eljárás.