Nyilas konferencián szónokolt a konzervatív egyetemisták vezetője

2016.04.04. 17:52 Módosítva: 2016.04.04. 18:01

Még a Facebookon is csak 200-an lájkolták a Konzervatív Hallgatók Szövetségét (KHSZ), de hétfő reggel már a Magyar Hírlap készített interjút László Balázzsal, a szervezet vezetőjével, és a KHSZ közlése szerint hamarosan a Kossuth Rádión és a HírTV-n is szerepelni fognak. A KHSZ azzal a céllal jött létre, hogy a „liberális véleménydiktatúra” ellen harcoljon az egyetemeken vitaestekkel és nyílt beszélgetésekkel. 

Azonban az Átlátszó Oktatás (ÁO) megtalált egy tavaly októberi felvételt, ahol László a Pax Hungarica nyilas mozgalom egyik rendezvényén konferált. Ugyanezen egy olasz vendégszónok gondolatait is ő fordította, mely szerint ellen kell állnunk a nemzetközi pénzügyi hatalom nyomásának, amely vad bevándorláson és államadósságon keresztül pusztítja el nemzeti önazonosságunkat. (Ez a rendezvény egyébként a Jobbik október 23-i megemlékezését követte, ugyanazt a színpadot és technikát használták a nyilasok, mint a szélsőjobboldali párt - erről akkori beszámolónkban is írtunk.)

Az ügy kapcsán megkeresték Lászlót is, de ő egyelőre még nem válaszolt az ÁO-nak.

A Pax Hungarica (PH) nem tagadja szálasista örökségét: a csoport hirdeti is, hogy

tagjai közé nem kerülhetnek cigányok, zsidók, homoszexuálisok, de más „nem europid származású személyek” sem. 

Jelképeiket a nyilas mozgalomtól kölcsönzik, egyenruhájuk pedig egy zöld ing utalva a szellemi örökségre. A PH-nak nemcsak a múlt század elei fasisztákhoz van köze, elődszervezetük a Vér és Becsület. Hozzájuk hasonlóan nyíltan uszítanak kisebbségek, így a zsidóság és a cigányság ellen.

Lászlónak a Pax Hungaricához azonban mélyebb és régebbi lehet a kötődése, mint egyetlen szónoklat: egy nyilas portálon rábukkantunk egy olyan 2011-es cikkre, melyben László a Pax Hungarica soproni csoportjának képviselőjeként szerepel. Akkor éppen Szálasiek hatalomátvételéről emlékezett meg szónokként a konzervatív hallgatók jelenlegi vezetője.