Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Tarlós nem tudott a romaügyi biztosa titkosszolgálati múltjáról

2016.04.04. 12:15

Vasárnap a RomNet adott hírt arról, hogy információik szerint Tarlós István főpolgármester egy hónapja új romaügyi biztost nevezett ki Nagy Sándor személyében.

Nagy Sándor a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, aki kalandosan került a szervezet élére. Indulásakor ugyanis azt vallotta, hogy a cigány kisebbséghez tartozik, miközben utólag kiderült, hogy valótlant állított. Mintahogy az is csak később lett nyilvánvaló, hogy 28 éven át a rendőrségen, illetve a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgozott. Nagy Sándort megválasztása után többször kérték, hogy mondjon le a posztjáról, de erre nem volt hajlandó, a törvény pedig nem teszi lehetővé, hogy megfosszák mandátumától, így mindössze a jogköreit tudták szűkíteni.

Mindezek miatt a kerületi nemzetiségi önkormányzatok felháborítónak tartják Tarlós döntését, és azt mondják, ha nem vonja vissza a kinevezést, akkor demonstrációt szerveznek a Városháza elé.

A főpolgármester hétfőn a Romneten megjelent cikkre reagálva közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy

1. A romaügyi biztos a főpolgármester biztosa, nem a Közgyűlésé. Cigány közösség javaslatára neveztem ki. 2. Ha az illető az Önök fővárosi elnökhelyettese, akkor nekem kellene tudnom, hogy nem roma? Honnan sejthetném, hogy ellenőrizhetném? Önök választották elnökhelyettesüknek. 3. Fogalmam sem volt róla, hogy az illető titkosszolgálati ember volt.