Újra indulhat a boltbezárós népszavazási verseny, Nyakó már az időbélyegzőnél

2016.04.04. 15:39
Szerdán dönt a Kúria, hogy Erdősi Lászlóné vagy Nyakó István vasárnapi boltbezárásról szóló kérdéséről lehet népszavazás. Annak is van esélye, hogy a Kúria mindkét kérdést elkaszálja, és akkor újra indul a harc a kérdés leadásáért a választási irodánál. Nyakó István már most, két nappal korábban ott áll az időbélyegzőnél.

Bár még két hónapja lenne a Kúriának, hogy döntsön a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos indítványokról, információnk szerint már szerdán döntést hoz a Kúria. A Kúria egyelőre kérdésünkre nem erősítette meg a dolgot, de az MSZP úgy készül, hogy szerdán sokadjára megpróbálja a párt beadni a kérdését, ha a bíróságon nem járnak sikerrel.

A szocialista Nyakó István azt mondta az Indexnek, hogy vele mint érintettel közölték, hogy szerdán lesz döntés az ügyében.

A Kúria szerdán háromféle döntést hozhat:

  1. Helyben hagyja az NVB döntését, vagyis hogy rendben van Erdősi Lászlóné kérdése, az asszony elkezdheti összegyűjteni a 200 ezer aláírást. 
  2. A Kúria elkaszálja Erdősiné kérdését, és Nyakó István kérdését engedi át. Ebben az esetben az MSZP kezdhet el gyűjteni.
  3. Mindkét kérdést elkaszálja a Kúria, vagyis megszűnik a védettség, újra indulhat a harc a kérdés beadásáért az időbélyegzőnél.

Az elmúlt hetek történései, a kopaszok balhéja és az annak hátteréről kikerült bizonyítékok fényében meglepő lenne, ha a Kúria simán átengedné Erdősi Lászlóné kérdését. A legvalószínűbb forgatókönyv a harmadik, vagyis hogy a Kúria nem fogja kimondani a végső szót, és mindkét kérdést elkaszálja. Az MSZP-ben úgy gondolkodnak, hogy nagy az esélye annak, hogy újra küzdeniük kell, hogy ezúttal elsőként pecsételjen egy szocialista az időbélyegzőnél.

Nyakó István már az időbélyegzőnél áll

Az MSZP-sek ezért már most, hétfőn reggel hat óra óta sorban állnak, és a következő két napban is folyamatosan ott lesznek. Nyakó István is ismét a helyszínen van, sorban áll, és azt mondta, hogy nem kíván "riadalmat okozni, megbotránkoztatni", csak be szeretné adni a kérdését, ezért jó korán érkezett. Most kopaszok nincsenek ott, mint mondta.

Mit gondol, ezúttal sikerül majd először pecsételnie az MSZP-nek?

Bár az igazságügyi miniszter már benyújtotta a parlamentnek az új népszavazási törvényt, amely megszünteti ezt az időbélyegzős hercehurcát, most még a régi törvény van hatályban. Vagyis figyelni kell, hogy mikor kerül a Kúria honlapjára a döntés, mert onnantól lehet új kérdést leadni.

A kopaszok február 23-ai balhéjáról itt találhatja összefoglalónkat. Itt pedig a Nemzeti Választási Bizottság üléséről olvashat, ahol a bizottság többsége leszavazta a saját elnökét.