Olivér
5 °C
8 °C

Boldvai az első, aki belebukott az offshore-botrányba

2016.04.05. 14:43
Távozik az MSZP-ből Boldvai László egykori pénztárnok, aki a felesége nevén levő cég miatt keveredett az offshore-botrányba. Az Index úgy tudja, Boldvai elismerte Tóbiás József pártelnöknek, hogy igaz a nyilvánosságra került információ a cégről, és felfüggeszti a párttagságát. Az MSZP-t kellemtelenül érintette a mostani botrány, a pártelnök ugyanis épp nemrég fontos megbízást adott Boldvainak a párt gazdálkodásával kapcsolatban.

Boldvai László beszélt Tóbiás József MSZP-elnökkel, miután kiderült, a felesége érintett az offshore-botrányban. Az Index úgy tudja, Boldvai elismerte pártelnökének, hogy valóban van a feleségének offshore cége, és igaz a Direkt36 által nyilvánosságra hozott információ.

Boldvai egyben bejelentette, hogy felfüggeszti párttagságát, és áll minden vizsgálat elé. Ez azt jelenti, hogy Boldvai, a párt egykori pénztárnoka távozik az MSZP-ből, és minden párton belüli posztjától is megválik. Vagyis nem lesz a továbbiakban Nógrád megyei elnök, a megyei közgyűlési tagságát megtartja, viszont független képviselőként dolgozik tovább.

Tóbiás József később sajtótájékoztatón bejelentette: a nap folyamán beszélt Boldvai Lászlóval, aki azt mondta: áll a vizsgálat elé, és nem kíván teher lenni az MSZP számára, ezért felfüggeszti párttagságát.

Tóbiás József azt mondta, a párt elnöksége szerint az elit nem tüntetheti el jövedelmét az adóhatóság elől offshore cégeken keresztül, miközben Magyarországon milliók nem tudnak megélni a fizetésükből. Hozzátette: szükség van egy olyan szabályra, miszerint Magyarországon offshore hátterű cégek, vállalkozások nem juthatnak uniós vagy állami támogatáshoz.

Az MSZP-seket nem lepte meg, hogy Boldvai László a pénzügyei miatt kerül újra a hírekbe. Korábban a Tocsik-botrányban való szerepe, majd a vagyona, a luxusháza miatt foglalkozott vele többször a sajtó. Többen ezért is tartották érthetetlennek, hogy Tóbiás József pártelnök miért bízta meg a párt pénzügyeit érintő feladatokkal pár hónappal ezelőtt. 

Boldvai ugyanis több több forrásunk szerint tavaly év vége óta Katona Tamás pártigazgató mellett „tevékenykedett” (egy szocialista használta ezt a szót), és a párt gazdálkodásával és adósságrendezésével foglalkozik. 

Ki kellett vonni a salgótarjáni kampányból

Az Indexnek azonban több MSZP-s is megerősítette, hogy

Boldvai a háttérben egy ideje újra a párt pénzügyeivel foglalkozott.

Boldvai 2014-ig volt parlamenti képviselő, a választókerületét nem tudta megnyerni, és listáról sem jutott be a parlamentbe. A Nógrád megyei elnöki posztját azonban meg tudta tartani, így a helyi befolyása megmaradt. Az országos pártügyekhez azonban csak pár hónappal ezelőtt tért vissza.

Nemcsak pártpénztárnoki múltja és tapasztalata miatt jutott Tóbiásék eszébe a neve, hanem a salgótarjáni időközi választás kínált neki nagy lehetőséget a visszatérésre. A február 28-i időközi választás előtt ugyanis a pártvezetés jobbnak látta, ha a helyi konfliktusok miatt a városi kampányból kivonja Boldvait. 

Boldvainak ugyanis rossz a kapcsolata a salgótarjáni szervezet egy részével. A vita még a 2000-es évekre nyúlik vissza: a 2006-os kampányban odáig fajult a helyzet, hogy a város addigi szocialista polgármestere, Puszta Béla kilépett az MSZP-ből, és függetlenként indult. Boldvaiék pedig saját jelöltet állítottak. A várost végül így nyerte meg a Fidesz 2006-ban.

A helyiek nem szerették volna, ha a mostani kampányt is megmérgezi az ebből az időkből származó konfliktus, ezért azt kérték, Boldvai maradjon ki a kampányból. Tóbiásék ezután más feladatot kínáltak Boldvainak: a párt adósságügyeivel, a székházeladással kapcsolatban kérték közvetítői szerepre, amit Boldvai információnk szerint el is vállalt. Most viszont nagyot változott a helyzet, és minél messzebb szerették volna látni a párt pénzügyeitől. Úgy tudjuk, Boldvait arra kérte a pártvezetés, hogy maga lépjen hátra, és kérje az ügy tisztázását. 

Hétfőn a parlamentben kérdeztük az offshore-botrányról a képviselőket, az MSZP-s Hiller István így válaszolt:

Igazából nem lepett meg senkit

Boldvai Laci felesége offshore-ozott? Mit nem mondasz! Ki hitte volna!

– ezt érezhetően ironikusan válaszolta egy MSZP-s politikus kedd délelőtt, miután kiderült, hogy a párt egykori pénztárnokának, jelenlegi Nógrád megyei elnökének felesége is érintett a most kirobbant offshore-ügyben. Több régebben aktív, illetve most képviselő szocialistával is beszéltünk a dologról, és senkit nem találtunk, akit bármennyire is meglepett volna Boldvai érintettsége.

„Miután kirobbant az offshore-botrány, kérdezte tőlem valaki, hogy szerintem lesz-e MSZP-s szál a dologban. Azt mondtam: két tippem is van, hogy kik lehetnek benne. Az egyik bejött” – mondta sejtelmesen egy régebben aktív MSZP-s, aki nem akarta elárulni, melyik párttársa volt a másik tippje.

Boldvai titokzatosan növekvő vagyona

Nem magyarázzák Boldvai László 24 év alatt szerzett vagyonát a volt országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatai. Boldvai szinte egész életét a politikában töltötte, leszámítva azt a 1985-től 1990-ig tartó időszakot, amikor a Salgótarjáni Kohászati Üzem külkereskedője volt. Később, 1990-től egészen 2014-ig országgyűlési képviselőként tevékenykedik. A rendszerváltás után a Parlament.hu-n található adatok alapján egy képviselő tiszteletdíja csupán 32 500 forint volt, amely 1997-re 114 075 forintra kúszott fel, ebben az évben kellett először nyilatkozni vagyonukról a képviselőknek. A bizottsági posztokért járó pluszpénzzel azonban akár meg is lehetett triplázni a képviselői fizetést.

Az első interneten fellelhető vagyonnyilatkozat alapján, amit Boldvai 2002-ben adott le, már rendelkezett egy szentendrei és salgótarjáni ingatlannal, amit később bevallása szerint értékesített. Közvetlenül egy évvel azelőtt, mielőtt 2007-ben elkezdte építeni a luxusvilláját, majdnem 60 milliós pénzbeli vagyonnal rendelkezett, ami mellé három ingatlan is társult.

A szocialista politikus és felesége 2007-ben ezer négyzetméteres alapterületű luxusvilla építésébe kezdett Salgótarjánban. Az MSZP egykori kincstárnokának – a Tocsik-ügy felmentett vádlottjának – vagyonnyilatkozatában az állt, hogy nincs gazdasági érdekeltsége. Amikor a Blikk a megtakarításairól kérdezte, azt felelte, korábban eladott egy salgótarjáni ingatlant, az építkezéshez hitelt is felvett, ezt a vagyonnyilatkozatában később feltüntette. A villa végül 1050 négyzetméteres lett, a lakótér garázs és pince nélkül 608 négyzetméter nagyságú. A ház több szakértő szerint 200 millió forintot ér.

A Boldvai-villából nem válaszolnak

Kollégáink felkeresték Boldvai László salgótarjáni címét, hátha otthon találják a politikust, miután telefonos megkeresésünkre nem reagált. A salgótarjáni Gorkij-lakótelep fölött lévő Boldvai-villa kapujánál két nevet látni a levelesládákon, Boldvai Lászlóét és feleségéét. Az Index munkatársai körbejárták az egész villát, ami pont olyan, mint a róla szóló cikkekből kirajzolódik: az épület hatalmas, mintha három-négy társasház lenne összefűzve.

Az udvaron egy fiatalabb férfi tartózkodott, aki kérdéseinkre csak mutogatott, hogy nem kíván válaszolni, majd visszament a házba. A férjnek és a feleségnek külön csengője van, ám bármelyiket nyomtuk, nem jelentkezett senki.

A telefont nemcsak Boldvai László, de a megyei MSZP sajtósa sem veszi fel. Kollégáink felkeresték a Nógrád megyei MSZP szervezet irodáját is, ahol szintén nem válaszoltak a csengetésre.

A cikk készítésében közreműködött Hava Nikita és Német Tamás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?