Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Április 20-án jöhet az országos tanársztrájk

2016.04.05. 12:06
Megkezdi április 20-ára az országos pedagógussztrájk előkészítését a pedagógusok sztrájkbizottsága – jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kedden budapesti sajtótájékoztatóján.

Galló Istvánné szerint hétfőn nem sikerült megállapodni a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a még vitatott kérdésekben, ezért megkezdik az előkészületeket a munkabeszüntetésre, írja az MTI. Erre a sztrájkbizottság három szervezetének testületei megadták a felhatalmazást kedd délelőtt.

Gallóné megismételte a sztrájkbizottság követeléseit. Ezek közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése, feladatainak meghatározása oly módon, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát. Vagyis részletesen kidolgozott terveket szeretnének látni a Klik helyére lépő új rendszerről, amelynek elvileg június elejétől működnie kellene.

A pedagógusok kötelező óraszámát szerintük heti 22 órában kell meghatározni, valamint követelik, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők részesüljenek havi rendszeres, keresetükön felüli többletjuttatásban, függetlenül attól, milyen intézménytípusban dolgoznak.

Álláspontjuk szerint meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó bérpótlékkal ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményt.

Gallóné jelezte: a döntésükről tájékoztatták kedden Orbán Viktor miniszterelnököt is. Kérdésre válaszolva elmondta: a tankönyvpiacot a kormány továbbra sem kívánja "feloldani", s bár bizonyos elmozdulás van a tanulók terhelése területén, javaslatukat nem fogadta el a kormány arról, hogy mindennapos testnevelés csökkenjen heti három órára. Azt sem fogadta el a kormány, hogy a hit- és erkölcstan fakultatív formában legyen tanulható a jövőben. Megjegyezte: ezekről tovább kívánnak tárgyalni, sztrájkot a fenti négy pont miatt indítanak.

A sztrájk megszervezéséről és a menetéről kedden teljes forgatókönyvet küldenek ki az intézményeknek.

A PSZ elnöke a még elégséges szolgáltatásokról azt mondta: minden tankerületnél egy intézményt kell kijelölni, ahol vigyáznak majd a tanulókra, és biztosítják nekik az étkezést is. Az önkormányzati fenntartású óvodákra ugyanez vonatkozik. A felügyeletet azok látják el, akik nem vesznek részt a sztrájkban, ilyenek biztosan lesznek - közölte.

Beszélt arról is, hogy az egyik követelésük az volt: a Közoktatás-politikai Tanácsot hozzák ismét létre. Abban megállapodtak, hogy kell egy olyan testület, ahol szakszervezetek, szakmai szervezetek, szülők, diákok, valamint az egyházi és alapintézmények képviseltetik magukat.

Eredménytelen tárgyalás

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke kedd reggel az ATV Start-ban jelentette be, hogy a Palkovics László államtitkárral folytatott hosszú, éjszakába nyúló és eredménytelen tárgyalást követően elkezdik a pedagógussztrájk szervezését, feltehetően a jövő hét második felére. „Amennyiben a Pedagógusok Szakszervezete egyetért a kongresszussal, feltehetően sor kerül a sztrájkra” – fogalmazott.

A szakszervezetek pár héttel ezelőtt alakították meg a pedagógus sztrájkbizottságot, hogy egységben egyeztessenek 25 pontos javaslatcsomagjukról. Az általuk szervezett munkabeszüntetés független a Pukli Istvánék által tartott polgári engedetlenségtől (ez volt a március 30-án sok iskolában reggel 8 és 9 között felfüggesztett oktatás). Az oktatási államtitkár akkor azt mondta: nem tartja helyesnek a 30-án reggel megtartott akciót, de jelezte, hogy az abban részt vevő tanároknak nem kell munkajogi következményekkel számolniuk.

Korábban felmerült, hogy egy legális sztrájkhoz a tanároknak meg kell állapodnia a Klikkel a minimális szolgáltatásról a sztrájktörvény értelmében. Azonban Kollonay Csilla munkajogász a Szakszervezetek.hu szerint azt mondta: sztrájkolhatnak a tanárok, ha biztosítják a minimum szolgáltatást, vagyis vigyáznak a gyerekekre. „Van arra bírósági döntés, hogy a törvény szerint megkívánt minimális szolgáltatás a gyerekfelügyeletre korlátozódik, és nem terjed ki az oktatásra” – fogalmazott.

Galló Istvánné az ATV-ben azt mondta, a kormány tájékoztatást kap a sztrájk előkészítéseséről, ezután hét napja van arra, hogy válaszoljon a követelésekre. Ezzel párhuzamosan az érdekképviseletek megkezdik a tárgyalásokat az elégséges szolgáltatásokról a munkáltatóval. Tehát úgy tűnik, ők a sztrájktörvény betűjét követve terveznek eljárni, mely azt írja elő, hogy egyeztetni kell az elégséges szolgáltatás mértékéről, ha arra nincs külön törvényi szabályozás. Gallóné a sajtótájékoztatón is kitért arra, hogy az elkövetkező hét nap alatt lesznek további tárgyalások a kormánnyal a sztrájktörvény alapján.

(„Törvényi szabályozás hiányában a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről megállapodni; ebben az esetben a sztrájk akkor tartható meg, ha a felek a megállapodást megkötötték, vagy ennek meghiúsulása esetén bármelyikük kérelmére a közigazgatási és munkaügyi bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit.″)

Palkovics nem tudja, elkerülhető-e a sztrájk

Folytatja a szaktárca a tárgyalásokat a pedagógusok sztrájkbizottságával a vitatott kérdésekről és az esetleges munkabeszüntetés feltételeiről - közölte keddi budapesti sajtótájékoztatóján az oktatási államtitkár.

Palkovics László elmondta: bizonyos területeken közeledtek az álláspontok a pedagógusok sztrájkbizottságával, de maradt több kérdés, amelyben nem sikerült egyezségre jutni.

Meg kell állapodni a sztrájk feltételeiről, a szükséges minimális szolgáltatásokról, de továbbra is folyamatosan tárgyalnak a fő kérdésekrő. Hogy a tárgyalások révén a sztrájk elkerülhető válik-e, azt egyelőre nem tudja megmondani.

Az államtitkár elmondta: a köznevelési kerekasztal keddi ülésén tájékoztató hangzott el a pedagógiai szakszolgálatok átalakításáról is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!