A rezidensek fele késve kapja meg ösztöndíját

2016.04.05. 06:17

Hónapokat késik a szakorvosjelöltek itthon maradását támogató Markusovszky-ösztöndíj utalása - írja a keddi Magyar Nemzet. A lap beszámol arról, hogy egy rezidens petíciót indított, mert

rendszeresen négy-öt hónapot csúszik a 100 ezer forintra rúgó ösztöndíj kiutalása.

Kokas Bálint a lapnak nyilatkozva elmondta,a rezidensek megélhetése az ösztöndíjtól függ, és bár a teljesítési igazolásokat időben leadják, a pénz nem érkezik meg.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke elmondta, már decemberben jelezték az egészségügyi államtitkárságnak, hogy probléma van, azóta folyik a tárgyalás a megoldásról. Sipka egy jogszabály-változtatástól reméli a keresetkiegészítés normalizálását.  

Jelenleg a papíralapú igazolások és a bürokrácia miatt most hosszú időt vesz igénybe, amíg kiderül, valóban jogosult-e valaki a támogatásra - a bonyolult rendszer miatt a rezidensek mintegy felének késve érkezett meg a kifizetés. Az új rendszerben az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) honlapján is jelezhetik majd a szakorvosjelöltek, ha teljesítették a követelményeket, a papíralapú igazolást ráérnek azután elküldeni. Az ehhez szükséges informatikai fejlesztés elkészült.