Az idén eldől, kinyitnak-e a boltok vasárnap

HUS 8472
2016.04.06. 11:24 Módosítva: 2016.04.06. 11:25
Ősszel szavazhatunk is a vasárnapi boltbezárásról, mivel a szocialisták minél előbb össze akarják gyűjteni az aláírásokat. Már most jelentkeznek náluk aláírók. A Fidesz persze felboríthatja a népszavazás menetrendjét, ha visszavonja a törvényt, vagy máshogy heréli ki a szocialista népszavazást.

Óvatosan örülnek a megkérdezett MSZP-sek annak, hogy a Kúria mindenki számára váratlanul úgy döntött hétfőn: a szocialisták vasárnapi boltbezárásos kérdését hitelesíti. Több MSZP-s ugyanis már most arról beszél, hogy

olyan fegyvert kaptak a kezükbe, amelyet a Fidesz biztosan nem hagy elsütni.

A Kúria döntése elvileg ugyanis azt jeleneti, hogy a szocialisták kampányolhatnak azzal több hónapon át. És a felmérések szerint a magyar választók erős többsége a szocialisták álláspontját támogatja, vagyis azt, hogy: igen, nyissanak ki a boltok vasárnap. Egy MSZP-s már most örömmel újságolta, hogy maguktól jelentkeztek emberek, hol kell aláírniuk az ívet.

Az aláírásra még várni kell egy kicsit. A menetrend a mostani döntés után a következő:

  • Pár nap múlva megjelenik a Magyar Közlönyben a Kúria döntése, ezután öt napon belül megkapja Nyakó István az aláírásgyűjtő íveket. Tehát április közepén elindul a gyűjtés. A szocialisták ezt szeretnék összekötni a másik két folyamatban lévő ellenzéki kérdéssel (földtörvény és bérplafon).
  • Négy hónapig lehet gyűjteni az aláírásokat, és az NVI két hónapig ellenőrizheti ezeket. De ha gyorsabban adják le az íveket a benyújtók, gyorsabb az ügyintézés. Az MSZP nem akarja húzni a dolgot, minél gyorsabban össze akarják gyűjteni az aláírásokat. (A mostani kettőre négy nap alatt 50 ezer gyűlt össze.)
  • Kérdés, mikor fejezi be az NVI az aláírások ellenőrzését, de van arra mód, hogy a tavaszi ülésszak befejezése előtt a parlament elé kerüljön a kérdés. Az Országgyűlésnek automatikusan el kell rendelnie a népszavazást.
  • Ezután az államfő kiírhatja a népszavazást 90 napon belüli időpontra.

Vagyis a jelenleg ismert körülmények is szabályok szerint ősszel megtartható a népszavazás. És akár a kormány kvótás népszavazásával is össze lehet kötni. Ha csak őszi ülésszakra kerül a parlament elé a dolog, akkor ősz végén lehet a szavazás.

Ilyen kérdésekről szavaztatnák a népet

Egyre nehezebb követni, hogy ki és milyen népszavazást kezdeményez, és ezek milyen szakaszban vannak. A következő a helyzet: a szocialisták boltbezárásos kérdése mellett két ellenzéki kérdésben folyik az aláírásgyűjtést, plusz egyben indulhat, a kormány kvótaügyi kérdése pedig a Kúria döntésére vár. Egy tanárnő oktatással kapcsolatban és a PM-es Jávor Benedek Pakssal kapcsolatban adott be még kérdéseket, de ezeket még nem tárgyalta az NVB.

Jelenleg ezek az ügyek vannak folyamatban:

  1. Nyakó István (MSZP) kérdése: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt? - pár nap múlva kezdődik az aláírásgyűjtés
  2. Gőgös Zoltán (MSZP): Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról? - zajlik az aláírásgyűjtés
  3. Kész Zoltán (független): Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen? - zajlik az aláírásgyűjtés
  4. Kész Zoltán (független)Egyetért Ön azzal, hogy az  országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a  Magyar Államkincstárnak visszafizetni a  számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a  pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2%-át? - indulhat az aláírásgyűjtés
  5. Kormány: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? - a Kúria döntésére vár

Azért kibabrálhatnak az MSZP-vel

A szocialisták ugyanakkor arra is számítanak, hogy minden borul, és a Fidesz végül megakasztja a folyamatot. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis Orbánéknak ez annyira vesztes helyzet, hogy jobban járnának, ha nem jutna el népszavazásig a dolog. Itt írtunk arról, hogy a Fidesznek milyen nyomós okai vannak, hogy elkerülje a népszavazást. A kutatások szerint 60-70 százalék van a nyitvatartás mellett.

Nem kizárt tehát, hogy a Fidesz-KDNP végül visszavonja a törvényt, és lehetővé teszi a boltok vasárnapi nyitvatartását. Esetleg úgy módosítja a törvényt, hogy kiherélje a szocialisták kérdését. A Népszabadság pár nappal ezelőtt már írt arról, hogy puhatolóznak már a kormány részéről a kiskereskedelmi láncoknál a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának a hatásairól. Ezt akkor a kormány „alaptalan sajtóhíresztelésnek” nevezte. 

Egy MSZP-s szerint ha a Fidesz nem akarja visszavonni a döntést, és beleáll a küzdelembe, egy másik forgatókönyvvel is megpróbálkozhatnak: hogy a Fidesz maga kezdeményez népszavazást. Ha a most benyújtott népszavazási törvényt elfogadják, akkor megszűnik a párhuzamossági moratórium - egészen a 200 ezer hiteles aláírás összegyűjtéséig. Tehát az új törvény szerint akárki benyújthat új kérdést a vasárnapi boltbezárásról, és akkor indul a verseny, ki gyűjti össze gyorsabban az aláírásokat. Ez a forgatókönyv persze csak egy jogi lehetőség, és kockázatos is lenne a Fidesznek.

Egy szocialista minden estere arról beszélt, hogy már készülnek arra, hogy mihez kezdenek, ha a kormány maga visszakozik, és nem is lesz szükség a Nyakó-féle népszavazásra. Ezt persze a saját sikerüknek igyekeznek majd elkönyvelni, de kérdés, hogy ezután mit kezdenek a másik két ellenzéki népszavazással, amely szerintük is jóval kisebb érdeklődést tud kiváltani.

Borítókép: Huszti István.