Váratlan fordulat: az MSZP kérdését hitelesítette a Kúria

HUS 8472
2016.04.06. 08:19 Módosítva: 2016.04.06. 08:43
Az MSZP-t már kora reggel beengedték a Nemzeti Választási Irodába (NVI), de nem volt szükség új kérdés leadására a vasárnapi boltbezárásos népszavazással kapcsolatban. A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, és az MSZP-s Nyakó István kérdését hitelesítette, Erdősi Lászlóné kérdését elkaszálta. A bíróság kimondta: Erdősinét segítették a kopaszok, ami nem volt jogszabályszerű.

Meglepőt húzott a Kúria: megváltoztatta az NVB döntését, és elkaszálta Erdősi Lászlóné kérdését. A döntés meg is jelent a Kúria honlapján.

Vagyis az MSZP-sek kezdhetik meg az aláírásgyűjtést a vasárnapi boltbezárásról. Nincs szükség újabb kérdés leadására. A szocialisták kérdése így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Nyakó István és az időbélyegző
Nyakó István és az időbélyegző
Fotó: Huszti István

A kopaszok miatt kaszálták el Erdősiné kérdését

A Kúria a döntés után közölte, hogy a döntés meghozatalakor figyelembe vette,

  • hogy az időbélyegzőnél Erdősi Lászlóné nem személyesen járt el, 
  • hogy a népszavazási kezdeményezés aláírással is igazolt átadásakor Erdősi Lászlóné másodikként nyújtotta be a kérdést, 
  • figyelembe vette továbbá a 2016. február 23-án az NVI előterében történt eseményeket.

A Kúria szerint a meglévő bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható, hogy

Erdősi Lászlóné időbélyegző szerinti elsőbbségét az NVI előterében tartózkodó csoport jogellenes magatartása biztosította,

függetlenül attól, hogy Erdősi Lászlóné ebben a jogellenes magatartásban bármilyen módon közreműködött-e vagy sem".

A Kúria másik döntésben hitelesítette a Nyakó István által benyújtott aláírásgyűjtő ívet. A Kúria úgy ítélte meg, hogy a kérdés a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének megfelel, nem ütközik az alaptörvényben meghatározott tiltott tárgykörök egyikébe se.

A Kúria ezen döntése nyomán megszűnt a népszavazási eljárás akadálya: lehetőség nyílt a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárvatartásával kapcsolatos népszavazási ügyben aláírásgyűjtésre, ezért e tárgyban újabb kérdés nem nyújtható be – írta a Kúria.

Lukács Zoltán MSZP-alelnök így kommentálta a döntést:

Nyakó: Van remény ebben az országban

Nyakó ünnepel, pár nap múlva gyűjtenek

Az MSZP-sek már két napja ügyeletet tartottak a Nemzeti Választási Irodánál. Nyakó István ugyanis megtudta, hogy szerdán lehet ítélet, és a szocialisták arra készültek, hogy akár újra indulhat a harc az időbélyegzőnél. Nem szeretnék, ha ugyanaz megismétlődne,  mint február 23-án, amikor Erdősi Lászlóné és segítője a kopaszok gyűrűjében meg tudta előzni négy másodperccel Nyakót. Az újabb kérdés benyújtására viszont a jogerős döntés értelmében nem lesz szükség. 

A videónkon látható, hogy az MSZP-s Nyakó István hogyan ünnepelt, miután a kérdését hitelesítették. A párt napokon belül elkezdheti  az aláírásgyűjtést. A szocialisták a dolgot szeretnék összekötni a másik két futó ellenzéki aláírásgyűjtéssel: a földtörvényes népszavazással, illetve Kész Zoltán állami cégvezetők bérplafonjáról szóló kérdésével.

Nyakó: Nekivágunk az aláírásgyűjtésnek

Új szereplő: a népszavazási kör

A választási iroda közben keddre átalakította a népszavazási kérelem benyújtásának feltételeit. A blokkoló órát a választási iroda belső udvarára vitték ki, és szalaggal vették körbe. Itt írtunk arról, mi is ez a kör.

Az NVI sajtósa azt mondta, hogy amíg a törvényt nem módosítják, addig a blokkoló óra marad. Nem teljesen tisztázott, hogy egészen pontosan mikortól nem sétálgathatnak át a körön, de a lényeg, hogy a Kúria döntésének kikerülésekor senki ne legyen a körön belül. Teljesen véletlenszerű, hogy mekkora a kör, nincsenek pontos adatok sem, sem a kerületről, sem – figyelem! – az átmérőről. A kérdésre, hogy mi alapján döntöttek a kör méretéről, hány emberrel számoltak, hogy kényelmes legyen, sajnos nem tudtak válaszolni.

Később az NVI sajtósa jelezte, hogy a kör 1,6 méter sugarú, és a Kúria döntésének kihirdetése után lebontották.

Itt várakoztak tehát a népszavazást kezdeményezők, hogy a jelre elsőként adhassák le kérdésüket – a szocialisták már reggel hatra megérkeztek a helyszínre. A tervek szerint Lukács Zoltán alelnök adta volna be a kérdést.

Már reggel beengedték őket épület aulájába, valamivel hét előtt befutott Kunhalmi Ágnes budapesti elnök is. Lukács Zoltán folyamatosan körbejárta a Szabadság Kis Körét, Kunhalmi arra biztatta, próbáljon valami versenypózt felvenni.

A Kúria döntésére azért volt szükség, mert az MSZP-sek megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság február végi döntését. Az NVB – saját elnökének jogi álláspontját leszavazva – Erdősiné kérdését hitelesítette, Nyakóét elutasította. A kopaszok balhéja miatt több feljelentés is érkezett, a BRFK nyomoz az ügyben.

A kormány közben benyújtotta az új népszavazási törvényt, amely kihúzza az egész népszavazás méregfogát, az időbélyegzős harcot. A javaslatról azonban még nem döntött a parlament, így jelenleg még a régi szabályok érvényesek.  • Hírek
  • Csok