Félrekezelték a tarnabodi csecsemőt, meghalt

2016.04.07. 08:51
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt 600 ezer forint pénzbüntetést kapott az a hevesi orvos, aki nem látott el egy halálos beteg hat hónapos tarnabodi kislányt, kollégáját pedig aki az egri ügyeleten torokgyulladást diagnosztizált a fertőző agyhártyagyulladás helyett, felmentették. A kislány meghalt.

Egy 41 fokos lázban szenvedő kisgyereket a januári hidegben, éjnek évadján keresztbe-kasul küldözgetnek fél Heves megyén anélkül, hogy bárki megvizsgálná, és megállapítaná: komoly baja van, írja a mai számában a Népszabadság.

A fertőző agyhártyagyulladásba belehalt Váradi Amandát

  • az éjszakai ügyeletes hevesi orvos nem nézte meg
  • az egri kórházban sem a sürgősségi, sem a gyerekosztályon nem fogadták
  • az egri orvosi ügyeleten torokgyulladással félrediagnosztizálták

Külön abszurd a történetben, hogy

az egri ügyeletes orvos januárban (!) szúnyogcsípésnek nézte a kislány piros kiütéseit és hazaküldte.

Reggelre a kislányért már hiába ment a mentő, meghalt.

Az egri ügyeletest a bíróság felmentette, mert a tőle elvárható alapossággal nézte meg a beteget, csak rossz következtetésre jutott.

Az elsőrendű vádlott hevesi ügyeletest bűnösnek találták foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt. 200 napi elzárásnak megfelelő büntetési tételt, azaz 600 ezer forintnyi pénzbírságot szabtak ki rá, valamint meg kell fizetnie az 570 ezer forintos perköltséget, írja a lap.

A hevesi doktornő fellebbezett a bűnösség megállapítása ellen, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.