Habony a NAV-nak azt mondta, Vajna és Tombor kölcsöneiből él

HUS 0696
2016.04.07. 14:16 Módosítva: 2016.04.07. 14:33

Nem volt rendszeres fizetése Habony Árpádnak, a luxusautóiról és méregdrága ruháiról elhíresült egykori miniszterelnöki tanácsadónak.

A NAV egy éve, 2015 tavaszán önszorgalomból vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett Habony Árpád ellen.

A 444.hu által megszerzett vizsgálat során összesen 18 kérdést és számos alkérdést tettek fel Habonynak arról, hogy honnan és mennyi jövedelme volt 2009 és 2013 között.

Habony együttműködött a hatósággal, és több dokumentumot is bemutatott arról, hogy honnan származnak a bevételei.

Habony eltávolíttatná a cikket

Az adóvizsgálatról szóló cikk miatt Habony Árpád ügyvédjén keresztül felszólítást küldött az Indexnek, amelyben a cikk azonnali eltávolítását kérték. Az ügyvéd állítása szerint Habony soha semmilyen formában nem járult hozzá a vizsgálat adatainak nyilvánosságra hozatalához, ezért annak tartalma személyes adatnak minősül. Az Index álláspontja szerint Habony Árpád közszereplő, ezért tűrnie kell az anyagi helyzetét firtató cikkek megjelenését is.

Ezek alapján az derült ki, hogy a legtöbb pénzt baráti kölcsönökből kapta. Legfőbb hitelezői Andy Vajna és Tombor András voltak.

  • Habony Árpád 2009 nyarán, tehát még a Fidesz hatalomra jutása előtt 20 millió forintot kapott kölcsön Tombor Andrástól, kamatmentesen, 7 évre. Elvileg Habonynak legkésőbb idén nyáron kell megadnia a pénzt.
  • Kamatot Andy Vajna sem kért. Ő először 2010 őszén nyitotta meg a pénztárcáját. Pontosan azelőtt, hogy a filmproducert Orbán Viktor filmügyi kormánybiztossá nevezte volna ki. Vajna akkor 100 000 dollárt adott valamivel több mint öt évre kölcsön, tavaly szilveszterig. Ezt elvileg egy összegben kellett Habonynak visszafizetnie. Aznapi árfolyamon ez közel 23 millió forint volt, vagyis hasonló összeg, mint amit előző évben Tombor adott Habonynak.
  • 2013 őszén Vajna újra jó volt Habonyhoz, ekkor szintén kamatmentesen 50 000 dollárt adott neki kölcsön, ami akkoriban mintegy 11 millió forintot ért. Ezt a kölcsönt is 2015 végéig kellett Habonynak megadnia.

Ilyen nevű ember

Habony Árpád luxuséletvitele 2015-ben mindenkinek szemet szúrt, a sajtó sokat foglalkozott vele.

Ilyen nevű ember semmilyen állami kifizetési listán nem szerepel, szerződésben nem állunk vele, minden egyébbel a népesség-nyilvántartóhoz tessék fordulni!

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta az Indexnek, nagyjából azzal egy időben, hogy a NAV vizsgálta Habony jövedelmeit. A miniszterelnök állította, Habony Árpáddal sem most, sem a jövőben nem köt hivatalos szerződést, mert az 1998–2002-es ciklusból tanulva leszűkítette azt a tanácsadói feladatokra szakosodott kört, amellyel kapcsolatba kerül, annak érdekében, hogy „a lehető legkisebb legyen az érintkezési felület”.

Az olimpiától kezdte

Habony 2002 óta benne van a Fidesz legszűkebb tanácsadói, stratégiaalkotói körében. Első munkáját az első Orbán-kormány ciklusának végén, a 2016-os budapesti olimpia rendezési jogáért indított fideszes mozgalom beindításában kapta. A 2002-es országgyűlési választás előtt beindított kampányban Deutsch Tamás sportminiszter és Fürjes Balázs mellett dolgozott, cége brandépítési feladatokra szerződött. Az óriási méretű és durva választási kampány ellenére a Fidesz vesztett, de Habony karrierjét éppen ez a vereség dobta meg igazán.

Orbán az addigi tanácsadóját-kampányszakemberét, Wermer Andrást hibáztatta a bukásért, így kellett egy új arc a helyére. Habony hamarosan központi figurává vált a Fidesz mögött álló operatív csapatban. Győri Tiborral együtt hivatalosan ő lett az egyik vezetője a francia pártkapcsolatok segítségével létrehozott Europtimus Rt. nevű cégnek.

Az Europtimus volt a Medgyessy–Gyurcsány-időszak alatt az ellenzéki párt legfontosabb cége, amely a franciákon keresztül a legmodernebb kommunikációs és kampánytechnikákat importálta a magyar politika porondjára.

Octaviától a luxusautókig

A külsőségek alapján Habony is jól profitált az új megbízatásaiból. 2000 körül még egy szakadt BMW-vel járt, a vitrines koronaátszállítás idején viszont átülhetett egy vadonatúj sportos Škoda Octavia kombiba. 2006-ban, amikor egy nyugdíjas párt bántalmazott, már egy Lexus sportterepjárót vezetett. A Habony által használt autók ára alapján azonban a 2010-es kormányváltás után jutott csak olyan anyagi helyzetbe, amikor már a luxuskategóriát is megengedhette magának. 2013-ban fotózták le először egy 40-50 millió forintot érő Audi RS6-sal, majd előkerült egy hasonló árfekvésű, ritka Mercedes G63 terepjáró is.

Ezek ára egyenként is meghaladja a baráti kölcsönök összegét. Hogy a kocsiknak ki volt hivatalosan a tulajdonosa, azt ugyanakkor nem tudni.