Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Majdnem száz weboldal terjeszti az orosz propagandát Magyarországon

GettyImages-519211412
2016.04.07. 13:01

Magyarországon körülbelül kilencven, az orosz információs hadviselésbe illeszkedő honlap, blog működhet – írja a Vs.hu. A portál kimutatást készített az olyan oldalakról, melyek beleillhetnek az orosz propagandagépezetről tudottakba, de a többségükről nehéz eldönteni, hogy önszorgalomból szolgálják-e ki az orosz célokat, vagy egy nagyobb dezinformációs hálózat részei.

Az oldal emlékeztet: az orosz propaganda közismerten elárasztja fizetett kommentelőkkel és oldalakkal az internetet, melyek számos célország nyelvén működnek. (Az orosz dezinformációs gépezetről itt olvashat bővebben.)

A magyar közönséget célzó oldalakat a cikk szerint jellemzően:

  • Nem Magyarországon bejegyzett lájkvadász oldalak, sok álhírrel, gyakran migránsok által elkövetett brutális bűntényekről, erőszakról (ezekből van a legtöbb, például Aktívblog.net, Meteon.org, Titkolthírek.hu)
  • A világ eseményeit az orosz bel- és külpolitika szemszögéből magyarázzák (Hídfő.ru, Oroszhírek.hu, Orientalista.hu)
  • Kizárólag migrációval kapcsolatos (ál)híreket közölnek. (Napimigráns.com)
  • Jobbik-közeli szájtok (Kuruc.info, Szentkoronaradio.hu)
  • Klasszikus szélsőjobboldali, „magyar sorskérdés” szájtok

A vizsgált oldalak témái kapcsolódnak az orosz bel-, kül- és gazdaságpolitika érdekeihez, de ezen belül megfigyelhetők trendek: a paksi atomerőművet támogató és az ukrán-orosz konfliktussal foglalkozó oldalak aktivitása csökkent, most a migrációval és a Közel-Kelettel foglalkozó oldalak gyártják a legtöbb tartalmat.

Az oldalak összességében hol erősebb, hol lazább hálózatot alkotnak, közös bennük az iszlamofóbia és a migránsellenesség. A Vs szerint három fő csoportba sorolhatók az oldalak:

  • a Jobbikhoz, vagy a szélsőjobboldal ismert alakjaihoz köthető oldalak
  • az anoniman regisztrált, nyíltan migránsellenes, Putyin- és Kreml-párti oldalak
  • klasszikus vállalkozói álhíroldalak, amelyek a migránskérdést csak forgalomterelésre használják

A szájtokat és csoportokat első körben a Google szabad szavas keresésével próbálták összegyűjteni, utána a szájtok regisztrálóját azonosították, és felvették az adatbázisba a többi általuk regisztrált oldalt is. Az így készült statisztika alapján a menekültválsággal párhuzamosan, 2014-ről 2015-re nőtt meg az orosz célokat szolgáló oldalak száma ugrásszerűen, hatról majdnem negyvenre nőtt az adott évben bejegyzett oldalak száma.