Palkovics lemondását követeli az antikorrupciós szóvivő

2016.04.07. 12:45
Lemondásra szólította fel a felsőoktatásért felelős államtitkárt Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Állítása szerint ugyanis tudtával vagy tudta nélkül, de számos vidéki egyetemen „csalták el” az uniós forrásokat „álprojektekkel, áltanulmányokkal”.

Nem kivétel, hanem szabály, hogy az uniós forrásokat a felsőoktatásban sem a megfelelő célra használják, hanem „pénzkifolyatásra” – állította Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője, aki a 11. korrupcióinfón a Szent István Egyetem Békés megyei campusainak pénzkifizetéseit vette nagyító alá.

Hadházy néhány hete dunántúli egyetemek hasonló eseteit már bemutatta a nyilvánosságnak, ezért szerinte a felsőoktatás Öveges-programját a jelenlegi oktatási államtitkár után Palkovics-programnak lehetne elkeresztelni, hiszen az összes programot az ő idejében írták ki és fejezték be.

A Szent István Egyetem Békés megyében működő Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Karára tavaly 1,5 milliárd forintnyi fejlesztési forrás került, amely Tőzsér János rektor szerint „tovább erősíti Békés megye gazdasági életét” és növeli a versenyképességet. Az LMP antikorrupciós szóvivője szerint azonban az elnyert pénzből szinte semmi sem került a térség gazdasági szereplőihez, és sok esetben érdemi gazdaságfejlesztésről sem lehet beszélni. Hadházy szerint az összes támogatás közel negyven százalékát az egyetem alkalmazottainak bérkiegészítésére költötték, illetve 500 millió forintnál is többet fordítottak arra, hogy külsős cégeket bízzanak meg tanulmányírással.

Mindössze az összeg 4 százalékára mondható, hogy kézzelfogható eredményt hozott.

A legnagyobb probléma a kiszervezett tanulmányokkal van. Hadházy szerint ezek jó része egyértelmű plágium.

Az LMP antikorrupciós felelőse a Tudás-Park pályázat során elkészített Tudásmenedzsment stratégiát hozta példának, amely szerinte mintegy kilencven százalékban plágium.

A több mint 300 oldalas dokumentumot egy balatonfüredi cég állította össze 22,67 millió forintért. A valójában elsősorban ingatlanforgalmazással foglalkozó, egyszemélyes vállalkozással tavaly október 9-én kötött szerződést az egyetem, amely november 20-án már meg is kapta a teljesítésigazolást és a kész művet.

Hadházy Ákos
Hadházy Ákos
Fotó: LMP Sajtó

Hadházy állítása szerint az átemelt, jelöletlen források között találni doktori disszertációkat, folyóiratokban megjelent és más egyetemeken készült tanulmányokat vagy éppen KSH-s összefoglalókat. Ezekből egyet sem hivatkoztak le lábjegyzetben, és többségük az irodalomjegyzékben sem volt megtalálható.

Takács Péter, az LMP békéscsabai önkormányzati képviselője különösen aggályosnak tartja, hogy az ország egyik leghátrányosabb megyéjében 518 millió forintot költöttek olyan tanulmányokra, amelyek nem szolgálják a gazdaság fejlesztését. A képviselő egyúttal a tanulmányok elérhetőségét szorgalmazta.