Ismét meghalt egy ember az azbeszt miatt

2016.04.08. 08:52 Módosítva: 2016.04.08. 08:54

Április elsején feladta a küzdelmet a halálos mellhártyadaganattal egy 41 éves férfi – tudta meg a Bors. Másfél éven belül ő az azbeszt negyedik áldozata, aki az államot perelte kártérítésért.

A hírről ügyvédje, a több károsultat is képviselő dr. Igyártó Gyöngyi számolt be a Borsnak. A férfi nem vállalta a kemoterápiát, mert nem látta a betegtársain, hogy segített volna rajtuk. Családja talán folytatja a pert, ám a nyilvánosságot szeretnék kerülni. Igyártó Gyöngyi nyolc károsulttal fogott bele az ügybe, négyen már nem élnek közülük. 

A selypi cementgyár mellett felnőtt György Zsolt 38 éves volt, amikor 2014 decemberében meghalt, ő volt az első ismert áldozat. A kór huszonöt évig lappangott a szervezetében. Özvegye küzd, hogy az állam ismerje el: a gyár udvaráról kivihette a szél a cementport. Fél évvel később egy nő adta fel küzdelmét a rákkal, 2015 augusztusában pedig az 53 éves Kocza Alfréd is belehalt a mellhártyarákba - írja a Bors.

A gyár volt vezetői a bíróságon már beszéltek arról, hogy az udvaron tárolták az azbesztet, amit csak egy ponyvával takartak le.

Az egykori cementgyár Lőrinci (Selyp) és Zagyvaszántó között található, ezért főként ennek a két településnek a lakóit érinti a levegőben szálló azbeszt, illetve a gyárból korábban a házak szigeteléséhez elszállított azbeszt. Az Index helyszíni riportját itt olvashatják.