Kormányhatározat segíti Mészáros Lőrincet, hogy még több milliárdhoz jusson

2016.04.08. 06:42

Mészáros Lőrinc kedvéért a tervezettnél húszmilliárd forinttal többet költ a dél-balatoni vasút átépítésére az állam – tudta meg a Népszabadság. A felcsúti vállalkozó érdekében kormányhatározat készült, így már nincs akadálya a beruházásnak.

Számítani lehetett arra, hogy a siófoki szakaszt 2015-ben felújító Közgép nem kap újra lehetőséget a dél-balatoni vasút vonalán. A Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy közötti, 52 kilométeres, uniós támogatásból finanszírozott beruházásra a Népszabadság értesülése szerint a Mészáros Lőrinc érdekeltségének számító R-Kord, a ­V-Híd és a Swietelsky hármasa adta a győztes ajánlatot.

A konzorcium nettó 72,38 milliárd forintot kért munkájáért.

Ez az összeg 19,4 milliárddal haladja meg az előzetesen becsült mérnökárat.

A költségek elszállása miatt érvényteleníthetnék is a versenyt, de ez nem tűnik valószínűnek. A lap azt írja, már intézkedtek is, hogy a projekt költségeinek megugrása ne okozhasson problémát. Egy napokban megjelent határozat szerint a beruházásra szánt uniós támogatás összegét 53 milliárd forintról 72,4 milliárdra emelték. A Népszabadság az üggyel kapcsolatban megkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t, de egyik szervezetnél sem kommentálták a hírt.