Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Harrach: A KDNP-nek nem kudarc a vasárnapi boltzár visszavonása, de nem szavazzák meg

2016.04.11. 14:03

A Kereszténydemokrata Néppárt megérti a kormány szempontjait és elfogadja a kabinet döntését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról.

Hiába kerestük Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét a boltzár feloldásának bejelentése után. A kereszténydemokrata politikus az MTI-n keresztül mondta el, hogy pártja még most is jó ötletnek tartja a bezárást.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfőn, a kormányülés szünetében jelentette be: a kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást.

Harrach Péter a döntésre reagálva kiemelte: továbbra is fenntartják eredeti álláspontjukat, hogy a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel.

Azok a vélemények és riogatások a boltzárral összefüggésben, amelyek arra hivatkoztak, hogy csökken a forgalom és elbocsátások lesznek, nem váltak valóra. A forgalom nőtt, és nemhogy nem voltak elbocsátások, munkaerőhiány van a kereskedelemben.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a döntés a KDNP szempontjából azért nem kudarc, mert az ötlet ugyan a párté volt, de a megvalósítás módja nem. A KDNP egy elfogadóbb változatot szeretett volna, de végül nem emellett döntött a kormányoldali többség - emlékeztetett.

Az Indexnek nyilatkozó Rubovszky György azt mondta, nem fogják megszavazni a kormány javaslatát. A törvény módosítással kapcsolatban még nem született hivatalos frakciódöntés, de a képviselő szerint egymás között megbeszélték, hogy nemmel szavaznak.

Rubovszky elmondta, hogy a KDNP-t nem avatták be a döntés előkészítésébe. 

Lehet, hogy Semjén Zsolt már szombaton hallott róla, de én például csak ma délben tudtam meg.

Egy világnézeti kispártnak kell a következetesség

Harrach szerint egyébként nem kevés energiát fordítottak arra, hogy a boltzár az igazságosságáról meggyőzzék az embereket. Úgy gondolták, hogy a szolidaritás szempontja erősebb a kényelem szempontjánál és igyekeztek biztosítani - legalábbis bizonyos mértékig - a vásárlás szabadságát azzal, hogy a kisboltok nyitva tarthattak. Megjegyezte: több milliárd forintot sikerült így a hazai vállalkozások számára átcsoportosítani, és ezzel nem a multinacionális cégek vitték külföldre a nyereségüket, hanem itthon maradt ez a tétel.

Harrach március végén az Indexnek már elmondta, hogy a boltzár népszerűtlensége miatt pártja nem vizsgálná felül saját korábbi javaslatát, és ezt meg is okolta:

Nézze, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a KDNP-nek világnézeti kispártként nem kell kétségbe esnie a népszerűségének növekedése vagy csökkenése miatt. Úgy érzem, hogy az a támogatottságunk mindig megvan, amire szükség van, és ha következetesek vagyunk, azt a támogatóink jó néven veszik.