Megválasztották az év hétköznapi roma hősét

2016.04.11. 15:24

Jónás Tímea, a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályának főápolója kapta idén az Aranypánt-díjat. Az elismerést olyan roma hétköznapi hősök kaphatják, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak roma és nem roma környezetük számára, írja a Roma Sajtóközpont

Magyarországot olimpiai bajnok sportolókként, világhírű zenészekként, vagy a dolgukat tisztességesen végző, hétköznapi hősökként a romák is naggyá teszik. Rendkívüli körülmények között vagy épp hétköznap, szabadságküzdelmekben vagy a munkában, a romák hosszú századok óta részei és alakítói a magyar történelemnek, kultúrának.

Jónás Tímea

Tímea a Nyírő Gyula kórház főápolójaként négy részleget vezet és 171 betegágyra felügyel. Áprilisban az Alzheimer-kórról fog szakmai előadást tartani a Budapesti Kongresszusi Központban az Alzheimer Világkonferencián. Ez a világ a kisiskolás Tímea számára még csak egy szűk ablakon átszűrődő gyerekzsivaj volt, egy ábránd, ami egy cigányosztályban tanított, magafajta telepi lánynak elérhetetlen.

„Te vagy az első ember, aki ilyen bizonyítvánnyal jön. Hol szeretnél dolgozni?” - kérdezték tőle a Nyírőben. A belgyógyászatot választja, ahol fél év alatt kitűnik szakmai tapasztalatával és hozzáállásával. Egy év után ő lesz a részleg vezetője. Olvasson többet Jónás Tímeáról ebben a cikkünkben!

A Roma Sajtóközpont (RSK) és rengeteg civil partnere erre a tényre hívták fel a figyelmet április 8-án, a Nemzetközi Roma Napon a fővárosban és sok vidéki helyszínen megrendezett programjaikkal. Az április 8-i eseménysorozat fénypontjaként az RSK második alkalommal adta át az Aranypánt-díjat annak a hétköznapi roma hősnek, aki az olvasóktól a legtöbb szavazatot kapta.

Az RSK által közzétett felhívásra rengeteg jelölés érkezett. Ezekből 12 civil szervezet segítségével 10 jelöltet választottak ki. Olyan cigány emberek életpályáját adjuk közre, akik szűkebb közösségük szerint naggyá teszik Magyarországot.

Április negyedikei cikkünkben mutattuk be részletesen mind a tíz jelöltet, és a cikk végén szavazni is lehetett. A második alkalommal megrendezett Aranypánt-díjra a tavalyihoz képest kétszer annyi, összesen 20.449 szavazat érkezett. A legtöbben Jónás Tímeára voksoltak, akinek a tavalyi nyertes, Horváth József molekuláris genetikus adta át a díjat.