Chartlopásért kirúgta saját helyettes államtitkárát az NGM

2016.04.12. 16:49

Meglepően súlyos hatása lett annak, hogy Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Portfolio cikkéből lopott grafikonnal illusztrálta a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján a vasárnapi boltzár hatásairól szóló jelentést.

A Varga Mihály vezette tárca néhány órával a lebukás után ki is rúgta a helyettes államtitkárt.

A tárca közleményben hozta nyilvánosságra a szomorú hírt:

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény eddigi hatásairól készített jelentésbe nem megfelelő táblázat került. A tárca vezetése megállapította, hogy a területért felelős kolléga nem járt el kellő alapossággal, ezért a nemzetgazdasági miniszter a mai napon kezdeményezte a miniszterelnöknél dr. Lenner Áron Márk tisztségéből való felmentését.

A minisztérium boltzárról szóló összefoglaló jelentését kedden reggel tették közzé. A Portfolio hamarosan ki is szúrta, hogy az általuk rendszeresen használt grafikon úgy szerepelt benne, hogy leszedte a forrásmegjelölésből a Portfolio-t.

Később az NGM frissítette a dokumentumot, kicserélték a Portfolio által készített ábrát egy saját grafikonra és a hibáért elnézést kértek.

Grafikonlopásért eddig az Orbán-kormányzat tagjai közül nem rúgtak ki senkit.

Volt itt más is

Lennerrel azonban korábban már volt más baj is. A helyettes államtitkár 2009-ben a Sínai-félszigeten állomásozó békefenntartó misszió tagjaként megsértette egy katonai rendész tiszthelyettes szolgálati tekintélyét, és az ügy miatt katonai bírósági eljárás indult ellene.

Az NGM 2014-ben tagadta, hogy a függelemsértés bármilyen jogi következménnyel járhat a helyettes államtitkárra nézve. Akkor azt állították: Lenner már három és fél éve leszerelt, az elévülési szabályok miatt katonai vétség miatt nem büntethető.

A Központi Nyomozó Főügyészség viszont arról tájékoztatta 2014 februárjában az Indexet, hogy a korábban békefenntartóként szolgáló Lennert a főügyészség budapesti regionális osztálya (volt Budapesti Katonai Ügyészség) 2010. december 14-én szolgálati tekintély megsértésének bűntettével vádolta meg. A per a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsán folyt.