A Jobbik a kvótás népszavazás helyett alaptörvény módosítást akar

2016.04.12. 15:27

A Jobbik a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás helyett az alaptörvényben rögzítené, hogy a parlament hozzájárulása nélkül nem lehet nem magyar állampolgárok betelepítését előírni, írja az MTI.

Vona Gábor, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: a referendum felett eljárt az idő, erősebb impulzust kell küldeni Brüsszelnek, mert a kvóták veszélye folyamatosan itt lappang. Az alaptörvény-módosítást jogi értelemben is magasabb kategóriaként jelölte meg.

A referendumra Vona Gábor lassú, drága és bizonytalan intézményként hivatkozott. Ezt azzal magyarázta, hogy mire megtartják a népszavazást, az unió már rég dönthet a kvótákról, s kérdéses, hogy érvényes és eredményes lesz-e. A szuverenitást ne tegyék kockára, legyen betonbiztos az intézkedés.

A Jobbik a kormány népszavazási kérdését rögzítené a jogszabályban, azaz azt, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem írhatja elő nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését.

Vona Gábor ezzel összefüggésben azt mondta: a Fidesz ezt nehezen utasíthatja vissza, pártja pedig kész biztosítani a kétharmados parlamenti többséget. Azonban ha a kormánypárt nem támogatja a javaslatot, akkor valójában nem a kvóták ellen van, hanem politikai kampányként tekint a kérdésre.