Abortusztilalom: kiborultak a volt lengyel first ladyk

2016.04.12. 14:14

Közös nyilatkozatot adott ki három korábbi lengyel államfő felesége, Anna Komorowska, Jolanta Kwasniewska és Danuta Walesa a teljes abortusztilalmat tartalmazó törvénytervezettel kapcsolatban. Mint írták,

óriási nyugtalansággal fogadjuk azt a koncepciót, mely megszüntetné az 1993-as abortuszellenes törvényben rögzített kompromisszumot. ... A terhességmegszakítást fontolgató nők drámáját nem lehet azzal mélyíteni, hogy a nemi erőszak következtében fogant gyermekek megszülésére kényszerítjük őket vagy arra, hogy saját, illetve gyermekük életét és egészségét kockáztassák.

A három volt first lady közös nyilatkozatához nem csatlakozott a jelenlegi államfő, Andrzej Duda felesége, akit hiába próbáltak állásfoglalásra bírni az ellenzéki pártok, közölte, hogy semmilyen politikai témában nem szándékozik nyilatkozni.

Mint ismert, az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló, abortuszkompromisszumnak is nevezett lengyel törvény szerint a terhességmegszakítás három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

Az életvédők tervezete megszüntetné ezt a három kivételt. Azokban az esetekben viszont, amikor az anya életmentő kezelésre szorul, a törvényjavaslat szerint az orvosoknak továbbra is joguk lenne olyan gyógyítási módszerekhez is folyamodni, melyek akár halálos következményekkel járnának a gyermek számára. Az életvédők aláírást gyűjtenek, ahhoz, hogy a parlament elé kerüljön, 100 ezer embernek kell azt támogatnia.

A törvénytervezet ügyében a lengyel kormány hivatalosan nem foglalt állást. Beata Szydlo kormányfő múlt héten közölte, hogy ő személyesen támogatná az abortusz teljes betiltását, de nem rendelne el ez ügyben szavazási pártfegyelmet. Később viszont hangsúlyozta: a kormány jelenleg nem dolgozik semmiféle változtatáson a törvénnyel összefüggésben, korábban megfogalmazott álláspontja "tisztán a magánvéleménye volt". A lengyel püspöki kar támogatja a teljes abortusztilalmat, de ellenzi az életvédők javaslatának azon pontját, mely lehetővé tenné a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését.

Becslések szerint évente 100-150 ezer lengyel nő esik át titokban végrehajtott művi terhességmegszakításon, amelyet odahaza vagy német, szlovák, osztrák klinikákon hajtanak végre. Az engedélyezett beavatkozások száma a 38 milliós országban évente 700 és 1800 között van.

A lengyel társadalmat erősen megosztja a kérdés, három napja ezrek tüntettek az abortusz lehetőségének fenntartása mellett.