Nemsokára halászni is fognak a rabok

2016.04.12. 06:36

Hamarosan halászati üzletággal és tésztagyárral bővül a büntetés-végrehajtás (bv) vállalkozási köre; a bv gazdasági társaságai ugyanis milliárdos hasznot hajtanak, írja a Magyar Idők keddi száma.

Ezekben a gazdasági társaságokban a rabok nemcsak saját zárkabútoraikat, ruhájukat és az élelmiszerüket állítják elő, de a piacra is termelnek.

A portfólió nemrég varrodával bővült, ahol steril és félsteril kórházi termékeket állítanak elő, de rövidesen a halászati üzletág és egy tésztagyár is megkezdi a működést, mondta a napilapnak Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

A korábbi 142 százalékos zsúfoltságot több mint 800 új férőhellyel tavaly 130 százalékra szorították le, a rendszert azonban jelentősen megterheli az előzetes letartóztatottak magas száma, mondta Csóti.

Az országos parancsnok kiemelte a képzett és elkötelezett személyzet fontosságát is: míg a '70-es években a tisztek 20-30%-ának volt felsőfokú végzettsége, addig ez a 20-30% most a többdiplomásokból áll.

Csóti szerint a mai börtönpolitika az egyéniesítésre és együttműködésre épül. Ez azt jelenti, hogy lehetőleg mindenkit személyesen kell érdekeltté tenni a változásban, mert lehetnek bármilyen jók a körülmények, ha az elítélt ellenáll, nem lesz belőle jogkövető ember, mondta. (MTI)