Századvég-iratok: az emberek nem akarták a stadionépítéseket

2016.04.12. 08:56
A Vs.hu által kiperelt Századvég iratokból, közvélemény-kutatásokból kiderült például, hogy az emberek többsége Alföldit akarta a Nemzeti Színház élére, nem hittek a trafiktörvényben, és a megkérdezettek 71 százaléka gondolta, hogy a kormány nem végzi jól a munkáját a korrupció felszámolásában.

77 ezer oldalnyi, a kormánytól kiperelt Századvég-iratot dolgozott fel a Vs.hu. Hétfői cikkükben azt írták, hogy az ennek nagy részét kitevő közvélemény-kutatásokban rengeteg értelmezhetetlen vagy felesleges oldal van, amiket ráadásul a terjedelem miatt óriási betűmérettel szedtek. A Vs.hu által megkérdezett, közvélemény-kutatások készítésében jártas, a piacot évtizedek óta ismerő szakértők a sírás és nevetés határán voltak, amikor megmutatták nekik a gyorsjelentéseket. A portál szerint a tanulmányokért 4,1 milliárd forintot kapott a Századvég.

A Századvég Alapítvány reagált is a cikkre, szerintük a kormánynak készített tanulmányairól a portál sorozatos valótlanságokat állít. Közleményükben azt írták, a Vs.hu megsértette a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. jó hírnevét.

A Vs.hu legfrissebb, a Századvégtől kiperelt anyagokat feldolgozó cikkékben arról ír, hogy a cég milyen kormányzati döntéseket tesztelt az embereken, illetve milyen válaszok érkeztek a választóktól, amikor a stadionépítésekről vagy épp a Nemzeti Színház igazgatóváltásáról kérdezték őket. A legtöbb esetben már meghozott, bevezetett kormányzati döntésekről, változtatásokról kérdezték az embereket, de volt, hogy csak tervezett döntésről.

Például már 2012-ben rákérdeztek a nemrég előkerült nyugdíjelképzelésre, hogy a nyugdíj megállapításánál számoljanak a vállalt gyerekek számával is, illetve arra is, hogy támogatják-e az emberek, hogy a pályakezdő fiatalok csökkentett összegű minimálbért kapjanak. Az emberek többsége mindkét felvetést elutasította egyébként.

Egy másik érdekesség, hogy bár a kormányzat mindig is tagadta, hogy felmerült a dohánytermékekhez hasonlóan az alkoholnál is egyfajta nemzeti italbolt bevezetése, 2012-ben mégis azt tesztelték, mit szólnak az emberek az ötlethez. Ezt az emberek 60 százaléka ellenezte. De 50 százalék fölötti volt az elutasítottság egy jobboldali bulvárlap esetleges indításánál is.

A Nemzeti Színház igazgatójának leváltását sem támogatták az emberek: a megkérdezettek 60 százaléka szerette volna, hogy Alföldi Róbert maradjon. Arra a kérdésre pedig, hogy egy művész értéke függ-e nemzeti elkötelezettségétől, több mint 86 százalék szavazott nemmel.

A trafiktörvényről pedig több mint 70 százalék gondolta azt, hogy az nem fogja csökkenteni a fiatalok körében a dohányzást.

A miniszterelnök számára azonban egyértelműen a legszívbemarkolóbb a stadionépítésekkel kapcsolatos felmérések eredménye lehetett: az emberek 56 százaléka nem értett egyet a nagy stadionépítési hullámmal.  

A teljes cikket itt tudja elolvasni.  • Hírek
  • Hírek