A pártok közt nincs kihívója a Fidesznek

2016.04.13. 16:58
Változatlanok a pártpreferenciák az előző hónaphoz képest, derül ki a Medián a HVG számára készített friss felméréséből. Néhány ellenzéki politikus viszont népszerűbb lett, a top 10-ben most hárman vannak ott közülük.

Az 1200 fős országos mintán végzett kutatás eredményei még nem mutatják a vasárnapi boltzár visszavonásának hatását, mivel április elején készült.  A felmérésből az derül ki, b ő egy hónap alatt alig történt változás a pártok támogatottságában. A legszembetűnőbb a Jobbik megingása: Vona Gábor pártjának 2014 tavasza óta rendre 13–16 százalék közötti szavazótábora volt, februárban még egyéni rekorddal 16 százalékon állt, most azonban 11 százalékra esett vissza.

Eközben a népszavazási ügyben aktivizálódó MSZP az utóbbi hetekben nem tudta növelni támogatottságát. A Fidesz, akárcsak az előző parlamenti ciklus közepén, most is magabiztosan vezet. Különbség viszont 2012-höz képest, hogy akkor a 21–26 százaléknyi Fidesz-szimpatizáns mellett a pártkötődéssel nem rendelkezők 37–44 százaléknyi tömege állt, most viszont ennél lényegesen kevesebben, 32 százaléknyian nem tudnak választani a pártok közül.

2014 novemberére a harmadik Orbán-kormány megítélésében komoly törés következett, azóta viszont inkább lassan javuló tendencia figyelhető meg. Igaz, a választók most sem adnának túl jó osztályzatot a kormány teljesítményére: egy százas skálán a válaszadók elégedettsége a választások óta egyszer sem érte el az 50 pontot. Ezzel összhangban most is csak az emberek 37 százaléka érzi úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok, 57 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét.

Bár a pártok versenyében a Fidesznek egyelőre nincs erős kihívója, a politikusok között több ellenzékinek a támogatottsága növekedett valamelyest. A népszerűségi lista első tíz helyéből jelenleg hármat ellenzéki politikus foglal el: Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Vona Gábor. Orbán Viktor az utóbbi hónapokban ismét rendre a második legkedveltebb szereplő Áder János államfő után, de a népszerűsége a választások óta már egyszer sem érte el az 50 százalékot, jelenleg 44 ponton áll.