Egy újabb MSZP-s dédelget elnöki álmokat

2016.04.14. 10:00
Molnár Gyula volt újbudai polgármester bejelentette, hogy elindul az MSZP elnöki posztjáért. Molnár, aki Tóbiást nagyon jó barátjának nevezte, komoly kihívó, több befolyásos szocialista is biztatta az indulásra. Már négyen indulnak az MSZP elnöki posztjáért.

Hetekkel ezelőtt már írtunk arról, hogy Molnár Gyulát egyre többen biztatják, hogy induljon a tisztújításon a pártelnöki posztért. A volt újbudai polgármester, volt budapesti MSZP-elnök, aki a pártban régi motorosnak számít, eddig vívódott, lamentált, erőfelmért, a háttérben beszélgetett, szövetségeseket gyűjtött, aztán meghozta a döntést, és az ATV Startban bejelentette: elindul a pártelnökségért.

Molnár azt mondta, hogy néhány héttel ezelőtt már eldöntötte, hogy szeretne visszatérni a nagypolitikába, ennek formáját sokáig nem tudta. Mi úgy tudjuk, volt egy olyan forgatókönyv is, hogy Tóbiás József elnök mellett alelnök lesz, és az első számú posztért nem indul. Molnár erre utalt is, mert azt mondta: 

nagyon nehéz volt meghozni a döntést, mivel nagyon jó barátságot ápolok a jelenlegi elnökkel, Tóbiás Józseffel.

Molnár azért számít komoly kihívónak, mert az MSZP több erős embere mögötte áll. Őt támogatja például a Lendvai Ildikó-féle Deák kör, és Molnárt az indulásra biztatta Hiller István, Molnár Zsolt és Tóth Bertalan is. 

Amikor szocialistákkal beszélgettünk az elmúlt hetekben, Molnárt többen hatékony, jó stratégiaalkotó képességekkel rendelkező politikusként írták le. Azt is hozzátették ugyanakkor, hogy a helyzetét azonban nehezíti az a büntetőeljárás, amelynek a végén ugyan jogerősen felmentették, de amely tagadhatatlanul foltot ejtett a politikai imázsán.

Nem akar Orbán 2.0-t

Molnár a pártelnöki szándékairól már beszélt a megyei elnököknek és a jelenlegi pártelnöknek. Az elkövetkező hetekben be fogja mutatni, mit szeretne másképp csinálni. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy

a belső kakaskodások helyett új alternatívát fog bemutatni az embereknek. 

Molnár úgy látja, hogy az elmúlt két hét, a vasárnapi boltbezárás elleni népszavazási harc volt az utóbbi évek legsikeresebb időszaka a szocialista párt számára: "Úgy tűnik, hogy most valóságos töréseket lehetne okozni a kormányzópártokon." Kampányát erre a hangulatra fogja építeni, vagyis, hogy hogyan lehetne ezt a sikeres két hetet meghosszabbítani.

A 2018-as választásról és az esetleges miniszterelnök-jelöltségről azt mondta Molnár, hogy szerinte ott hibázik az értelmiség, hogy mindig az Orbán 2.0-t keresi, de most egy teljesen más miniszterelnök-jelöltre van szükség.

Már négyen vannak

Molnár indulása azt jelenti, hogy már négyen harcolnak a pártelnöki posztért. Tóbiás József jelenlegi elnök mellett már bejelentette az indulását Szanyi Tibor EP-képviselő és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes is.