Kiterjesztenék a tiltakozást: álljon le az élet az egész országban a 20-ai tanársztrájk napján

2016.04.14. 08:59

Április 20-án délben öt percre országszerte álljon le az élet

– kezdeményezi a pedagógusok sztrájkbizottsága, arra buzdítva, hogy az egész napos országos pedagógussztrájk napján legyen egy más szektorokra is kiterjedő nagy demonstráció.

Álljon le az ország, kék szalag a szolidaritás jele

A bejelentést Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke tette csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban.

Azt kérik, hogy akik nem tudják azt megtenni, hogy öt perce leállnak, kék szalaggal, illetve kék zászlóval jelezzék szolidaritásukat. Kérni fogják a szülők támogatását is, hogy a sztrájk szervezését segítsék, és ha meg tudják oldani, a gyerekeket aznap ne vigyék óvodába, iskolába.

Galló Istvánné cáfolta, hogy a 25 pontos követeléseik közül 20 pontban megállapodtak volna a kormánnyal. Nem állapodtak meg, nagyon sok kérdésben közeledtek az álláspontok, de egyezség akkor lesz, ha azt írásban rögzítik, és mindkét fél aláírja – mondta, hozzátéve: még itt nem tartanak. A szakszervezeti vezető megerősítette: április 20-án valamennyi iskolában biztosítják a gyermekek felügyeletét és az étkezést. Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke jelezte: erre a napra szintén munkabeszüntetést hirdetnek – írja az MTI.

Gallóné rendkívül gorombának nevezte a kormány magatartását a még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban. Szerinte a kormány visszaél a hatalmával, amikor megpróbálja lehetetlenné tenni a sztrájkot. Korábban az Emmi azt közölte, hogy levonnak egy napra eső munkabért azoktól, akik részt vesznek a sztrájkban, Rétvári Bence államtitkár pedig azt mondta, hogy egy 2013-as megállapodásban a sztrájkbizottság lemondott a munkabeszüntetés jogáról. Az Emmi államtitkárát a pedagógusok szakszervezete emiatt hazugsággal vádolta, mert szerintük az a megállapodás csak az akkori, 2013-as sztrájkra vonatkozott, nem általában mondtak le a sztrájkjogról.

Palkovics: Retorzióra számíthatnak a most pénteken demonstráló tanárok

A sztrájkbizottság elsősorban erre az április 20-i munkabeszüntetésre koncentrál, a helyzetet kicsit bonyolítja, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete most péntekre is meghirdetett egy kétórás figyelmeztető sztrájkot. „A kollégák szabad döntése, hogy a pénteki akcióban részt vesznek-e” – közölte ezzel kapcsolatban a sztrájkbizottság.

Erről a kisebb, 15-ei demonstrációról nyilatkozott retorziókat kilátásba helyezve Palkovics László oktatási államtitkár a Népszabadságnak adott interjújában. Eszerint retorzióra számíthatnak azok a tanárok, akik az iskolaépület előtt demonstrálva vesznek részt a most pénteki, két órás sztrájkban. Az államtitkár szerint különbséget kell tenni azok között, akik csak sztrájkolnak és azok között, akik – ahogyan két hete is – kimennek az iskolaépület elé, hogy kifejezzék tiltakozásukat.

Aki benn van az épületben, az sztrájkolónak minősül. Aki viszont nem tartja meg az órát, hanem az utcán tiltakozik, az munkajogi következményekkel nézhet szembe“

– mondta Palkovics. „A figyelmeztető sztrájk törvényes következménye: a sztrájkoló az arra a két órára eső arányos bérét legfeljebb a sztrájkalapból kapja meg” – tette hozzá.

Az oktatási államtitkár a hasonló, március 30-i egyórás polgári engedetlenségi akció előtt még azt mondta, nem kell a résztvevőknek munkajogi következményektől tartaniuk. A helyzet mostanra változott, mert:

Ennek azért van határa.

A tanítónéni megoldotta

Palkovics még lát esélyt az április 20-i sztrájk elkerülésére is, mert szerinte szakmai ügyek terén jól haladnak szakszervezetekkel zajló tárgyalások. Az interjúban arról beszélt, hogy nem lehet egy tollvonással eleget tenni a tanárok követeléseinek, de nem zárta ki

  • a tankötelezettségi korhatár visszaállítását a jelenlegi 16-ról 18 évre,
  • a kötelező hit- és erkölcstan eltörlését

Szerinte viszont nincsen szükség arra, hogy a kötelező óraszámot a korábbi, 22-re szállítsák le a mostani 24-26 helyett. Korábban is helyettesítéseket kellett bevetni, a gyakorlatban így is 24 óra volt az átlag, a túlórát pedig vagy kifizették, vagy nem. Palkovics a mindennapi testnevelésről sem mondana le.

Orbán Viktor egyre jobban előtérbe tolja az oktatási ügyekben Palkovics Lászlót, de az államtitkár elmondása szerint a kormányfő nem beszélt vele arról, hogy az oktatás újból önálló minisztériumot kapna.