A patkányhadsereg áll nyerésre egy köpésre az Örstől

DSC 5204
2016.04.14. 11:49
A kőbányai Terebesi erdő hiába van központi helyen, csak percekre az Örs vezér terétől, úgy néz ki, mintha a felelősök feladták volna a küzdelmet az illegális hulladéklerakók ellen. A nemrég telepített térfigyelő kamera se használ: éjszaka áthajt az úton, akinek kedve tartja, és kidobálja, amit akar. Elképesztő mennyiségű a szemét. Dőzsölnek a patkányok, és ha jön nyáron az igazi meleg, minden csak még rosszabb lesz.

Ha az ember kicsit hunyorítva, de hajlandó picivel hosszabban és alaposabban elnézegetni a szemetet, rájön: a kőbányai Terebesi erdő felfogható egy eléggé gusztustalan nagyáruházként. Ugyanis osztályok vannak.

Ott van például egy gigantikus kupac betört, ősrégi monitorokból, számítógépházakból, ragacsos billentyűzetekből: informatikai osztály. Egymásra hányt  papírdobozok jellegzetes származási ország feliratokkal: a gyümölcsrészleg. Kocsidarabkák: autóvillamosság, kellékek. És persze ott vannak a maguk csiricsáré változatosságával lenyűgöző halmok, amikből itt egy ezüstös tűsarkú, ott egy cédé, egy lábmasszírozó és egy lilán csillogó karácsonyfafüzér bukkan ki: a pénztárak közelében kihelyezett értelmetlen és drága csetreszek birodalma, amiket olcsó de működő pszichológiával az utolsó pillanatokban sóznak rá a sorban tébláboló vevőkre.

Az áruházi rendszer azért is tudott ilyen szépen kialakulni, mert változatos szakmákban működő, nem egy és nem két olyan ember szemetét hozzák ide, akiket se a környezet, se az illegális hulladéklerakást tiltó törvények nem érdekelnek. Miszlikbe szabdalt rekortán pályát ugyanúgy találni itt, mint a postai levelezését a hetedik kerületi lakos L.-nek, aki láthatóan nem rajong a gáz-és villanyszámlák befizetéséért.

Fizikai akadálya a szeméthordásnak nem nagyon van. Autóval, kényelmesen végig lehet menni a Terebesi úton, két irányból is be lehet hajtani, és még csak messzire sem kell távolodni a várostól: csak pár száz méterre vagyunk az Örs vezér terétől.

Patkányok birodalma

A Terebesi úti állapotokra a Hulladékvadász vasárnap megjelent anyaga hívta fel a figyelmet, a náluk hulladékpokolnak nevezett terület a másik oldalról nézve patkánymennyország. A kedd déli napsütésben csak néhány gyík és egy – a körülményekhez képest meglepően sovány – teknőctarka macska merészkedett elő napozni, de az itt élők mind patkányhadseregekre panaszkodnak.

„Annyi egér, patkány van, hogy az embert megeszik itt bent” - mondja az út mentén álló egyetlen kőházat szolgálati lakásként lakó őr, aki az erdő melletti magánterületre, egykori sportpályára vigyáz. A felesége kihozza bentről megmutatni a hatalmas tálakban álló patkánymérget, alig győzik vásárolni, és közben aggódnak, sikerül-e eléggé eldugni, nehogy a kutyájuk is egyen belőle.

A környéken nem ők élnek egyedül, a Terebesi út mentén sorakozik több összetákolt viskó, ahol hajléktalanok húzzák meg magukat. Kisgyerekes család is van köztük. Figyelmeztetnek, hogy az úttól nagyon ne távolodjunk el, mert beljebb ellenségesebb figurák is laknak.

Az őr szerint az üres épületbe, ami valaha kamionmosó volt „borosok, drogosok, szipusok” költöztek be tavaly: őket hibáztatja a szeméthelyzetért, azt mondja, azelőtt, még egy éve is sokkal normálisabb volt a környék. Az elmélete szerint ezek a jövevények terjesztik pénzért, pár száz forintokért, két tablettás bor áráért a tippet, hogy ide lehet hozni a szemetet.

Bűzt és tűzveszélyt hoz majd a meleg

Azt mondja: ő már többször összetűzésbe keveredett szemetet hozó autósokkal, párszor épphogy csak megúszta, hogy megtámadják, amikor megpróbált rájuk szólni. Tett kísérletet azzal is, hogy felírt rendszámokat, de azzal sem ment semmire.

Nemrég felszereltek egy térfigyelő kamerát a Terebesi út egyik végéhez. Onnan nagyjából hétszáz méter a másik autós behajtási lehetőség. A kettő között terül el szemétország, ami csak akkor emlékeztet normális erdőre, amikor madár csicsereg, lepke száll fel a korszerű elektrotechnika könyvből vagy az árokba lökött vécékagylóról, esetleg megérezni az orgonaillatot.

Meglepő módon most még nincs nagyon büdös, de az őr szerint csak ki kell várni, hogy megjöjjön az igazán meleg, ráadásul a nyár a bűz mellett a tűzveszélyt is a környékre szabadítja majd. Minden fekete nejlonzsákokkal van teli.

Valaki eldob egy csikket, oszt annyi mindennek. Leég az egész erdő

- jósolja az őr.

A kamera sem segített

A térfigyelő kamera  - azt mondja -  nem ér semmit, „a borosok” már rég leadták a drótot, hogy hol van kamera, és amíg nem tesznek ki betonakadályt vagy legalább kamerát az út másik végére is, addig ez így is marad.

Nincsenek jobb véleménnyel a kameráról a viskókban lakó hajléktalanok sem: egyetértés van abban, hogy haszontalan. A patkányok, főleg a fertőzésveszély miatt, aggasztják őket is. Egy asszony boldogon újságolta, hogy már nem lesz itt sokáig, a Vöröskereszt intézi az albérletét. Egy hónapja van csak itt, akkor kötött ki a Terebesi erdőben, amikor elveszítette a régi albérletét. A rendőröknek hálás, amiért gyakran kijárnak éjszakánként, rájuk néznek, hogy jól vannak-e.

Kedden küldtünk kérdéseket a rendőrségnek a Terebesi úttal kapcsolatban, megkérdeztük például, hány szabálysértési eljárás indult errefelé az utóbbi egy évben köztisztasági szabálysértés miatt, hány elkövetőt sikerült azonosítani, és milyen szankciókkal végződtek az eljárások. Amikor választ kapunk, frissítjük a cikkünket.

Ki a felelős az erdőért?

Kőbánya honlapjáról letölthető egy Kőbányai Önkormányzat Környezetvédelmi Programja a 2015-2019. évekre című dokumentum, amely szerint a kerület erdői – köztük a Terebesi út menti erdő konkrétan is nevesítve - állami tulajdonban vannak, kezelőjük a Pilisi Parkerdő Zrt. „Kiemelt feladat a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási tevékenységének figyelemmel kísérése”- áll a környezetvédelmi programban az önkormányzat feladatáról.

A Pilisi Parkerdő Zrt. azonban másképp tudja. „Az említett terület nem a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelése alatt áll, tudomásunk szerint az önkormányzat tulajdonában van” - írta kérdésünkre Lomniczi Gergely szóvivő, általánosságban csak annyit jegyezve meg, hogy az illegális hulladéklerakás nagyon komoly problémát jelent a Pilisi Parkerdőnek.

Egy 2012-es, a területen élő hajléktalanok ügyében folytatott vizsgálat során az ombudsmannak sem sikerült tisztáznia a tulajdonviszonyokat, mert ellentmondásos információkat kapott. Az kiderült, hogy az érintett terület egy része a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van.

A kőbányai önkormányzatnak küldött kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz. Egy előterjesztés szerint mindenesetre volt olyan terv, hogy az április 22-i Föld Napja alkalmából, a 23-i szombaton esedékes hulladékgyűjtési akció egyik helyszíne a Terebesi út lenne.