Népszabadság: Visszautasították az egészségügyben a kormány béremelési ajánlatát

DSZZS20120125023
2016.04.15. 08:08

Szerdán elutasították az egészségügyi érdekvédők a kormány béremelésről szóló első ajánlatát- írja a pénteki Népszabadság. Ez az első ajánlat júniustól 100 ezer forinttal, a jövő évtől pedig további 51 ezer forinttal emelné meg a szakorvosok bérét, az ápolónőknek viszont csak bruttó tíz százalékos azaz átlagosan 13 ezer forintos - emelést kínálna. Az ajánlatról az érdekképviselők egyhangúan úgy vélekedtek: ha ez megvalósul, szembeállítja az orvosokat és a nővéreket. (Ők az ápolónőknek 20-30 ezer forintos emelést szeretnének.)

A kormányzat az orvosi bérekre tett javaslattal elsősorban a rezidens ösztöndíjak miatt kialakult bérfeszültséget orvosolná. Tavaly júliustól 151 ezer forintos támogatást kaptak a rezidensi ösztöndíjból kilépő szakorvosok, hogy ne csökkenjen a szakképzési idő végén a jövedelmük. Ez azonban bérfeszültséget okozott, mert így a kezdő szakorvosok annyit keresnek, mint a több évtizede praktizáló főnökeik. Az általánosan ajánlott 100 ezer forinttal ezt a problémát orvosolták volna.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról is beszélt: Balog Zoltán, az Emmi minisztere felhatalmazást kapott a kormánytól arra, hogy a mentősöknek is alakítsanak ki életpályamodellt. Lázár azt is bejelentette, hogy a kormány 100 milliárd forintot szán az egészségügyi dolgozók bérfejlesztésére, de a Népszabadság szerint ennek csak 30-40 százaléka szolgálja valóban a béremelést, 60-70 milliárdot ismét a kórházi konszolidációra fordítanának.

A lap úgy tudja, a kormány a következő években is folytatná az egészségügyi dolgozók jövedelmi pozícióinak javítását, jövőre és a választások évében is tervez béremelést. Erre Balog Zoltán is tett utalást, amikor csütörtökön elmondta, a Nemzetgazdasági Minisztériummal még egyezkednek az egészségügyben dolgozók többlépcsős béremelésről.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár pénteken az M1-en elmondta, abban egyetértés van a felek között, hogy nem egyszeri béremelésre, hanem rendezésre van szükség. Elmondása szerint a 2017 utáni időszak béremelési mértékét a kormány attól teszi függővé, hogyan alakul a magyar GDP, de azt szeretnék elérni, hogy

az egészségügyi bérek néhány éveb belül elérjék az uniós bérek 70 százalékát.