Így néz ki Felcsút környéke: bevásároltak Orbánék barátai

D MTZ20140417019
2016.04.15. 09:20
A miniszterelnök családjának rokonsága és baráti köre vette meg Fejér megyében Felcsút, Bicske és Etyek vonzáskörzetének legnagyobb földbirtokait. Térképünkön látszik, hogy az állami földárveréseken megszerzett egybefüggő területek némelyike Bicske város alapterületével vetekszik. Három család összesen több mint 3 milliárd forintot költött el az elmúlt néhány hónapban.

Mészárosék, Tiborczék és Flierék lettek a nagy erőkkel fejlesztett Felcsút és környéke legnagyobb földesurai.

Az Index térképén Orbán Viktor rokonságának és közvetlen közeli ismeretségi körének új birtokait jelöltük be. A Sallai R. Benedek LMP-s képviselő segítségével készült összesítés szerint a miniszterelnökhöz közel álló három család összesen 2330 hektár földet vett Felcsút, Bicske és Etyek határában. 

A három család összesen 3 milliárd 50 millió forintot hagyott ott a liciteken.

Családi összefogás

A térképen jól látható, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és futballcsapat-tulajdonos elsősorban saját faluja és Alcsútdoboz, valamint Etyek környékét célozta meg bevásárlásaival. Mészárosék (a térképen lilával jelöltük) vették meg szinte az összes Alcsútdobozon meghirdetett területet, és megszerezték az Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző tulajdonában lévő 13 hektáros hatvanpusztai birtokkal szomszédos szántóföldeket is.

fold 002s

A felcsúti polgármester feleségével, két lányával, fiával és testvérével a Fejér megyében kihirdetett állami földek 8,3 százalékának lett tulajdonosa, a legújabb összesítés szerint 1489 hektár fölött rendelkeznek. Egész Fejér megyében egyébként 17 ezer hektár állami földet adtak el a tavaly év végén megkezdődött árveréseken.

Mészároséknak 1,9 milliárd forintot kellett előteremteniük a mezőgazdasági birtokhálózat kiépítéséhez. A legértékesebb területek megvételét a fiatalabb lányra bízták: Mészáros Ágnes 440 millió forintért vett meg két, együttesen 238 hektár nagyságú alcsútdobozi területet.

A miniszterelnök veje, Tiborcz István a régi családi birtok, a Csabdi határárban lévő Tükröspuszta közelében árverezett területekre koncentrált. A Felcsúttól alig 6 kilométerre fekvő Tükröspuszta 1997-ben került a családhoz. Tiborcz István, valamint édesapja, Tiborcz Sándor (a térképen kékkel jelölve) az elmúlt hónapokban 579 millió forintot költött földváráslásra. A Bicske és Mány közigazgatási területéhez tartozó földekből 490 hektárnyit szereztek meg.

Jelentős birtokos lett a Flier család is. Korábbi hírek szerint Flier Jánosék kezelik Lévai Anikó környékbeli földjeit. A család (a térképen pirossal jelöltük) Alcsútdobozon, Felcsúton, Száron és Óbarokon jutott 350 hektár földhöz, amiért 492 millió forintot fizettek.

Lemondott a szomszédos polgármester

A Felcsúttal szomszédos Óbarok független polgármestere egyébként a napokban jelentette be, lemond posztjáról. Borbíró Mihály azért döntött a távozás mellett, mert az általa vezetett település egyáltalán nem jutott támogatásokhoz, míg a kormányzati bizalmat élvező szomszédság folyamatosan kapja a pályázati pénzeket. Egyébként Óbarok lakosai is úgy jártak, mint az alcsútiak: bár elvileg a helyi gazdáké az elsőbbség a földárverésen, nem tudtak megvásárolni egyetlen felkínált földdarabot sem.

A múlt héten mutatta be Ángyán József korábbi földművelési államtitkár is a földeladásokkal foglalkozó tanulmányát. Ángyán szerint a Fejér megyei állami területek értékesítése volt a legszemléletesebb példája annak, hogy a földprivatizáció valódi célja a kiszemelt érdekcsoportok további feltőkésítése volt.

(Bórítókép: MTI / Máthé Zoltán)