Sándor Mária: Folytatom! Még erősebben!

2016.04.15. 14:43
Bár korábban Sándor Mária, a fekete ruhás ápolónő belengette, hogy kivonul a közéletből, a mai tiltakozások meggyőzték: erősebben kell folytatnia a közéleti ténykedését. Szerinte a mai napon megmozdult az ország.

Fekete ruhás napot hirdetett péntekre a "fekete ruhás ápolónőként" megismert Sándor Mária. Az akciót a tanári sztrájkhoz kapcsolódóan hirdette meg, és Sándor Mária azt szerette volna elérni, hogy megmozduljon az egészségügyi ágazat. Emellett a fekete ruhás nap előzménye az volt, hogy Sándor egy április elején írt blogbejegyzésében belengette, hogy visszavonul a közéletből, és feladja az egyéves küzdelmét.

Mivel azonban saját elmondása szerint a bejegyzés után rengeteg támogató hívást, levelet kapott, hogy adott a dolognak egy újabb esélyt: azt kérte, hogy a most péntekre meghirdetett kétórás pedagógusdemonstráció idején az orvosok, ápolók, a szakszervezetek tagjai és a támogató civilek vegyenek fel fekete ruhát, és abban menjenek az egészségügyi intézményekbe vagy azok elé, megmutatva, hogy a rendszer nem működik jól. Aktivista munkájának folytatásáról annyit mondott: "Ha április 15-én befeketedik az ágazat, akkor van miért folytatni, ha nem, nincs."

Sándor Mária most azt mondta az Indexnek, hogy alapvetően pozitívan értékeli a mai tiltakozást. 

Én azt érzékeltem, hogy megmozdult az ország.

Ő a Madarász utcai kórháznál tiltakozott, ott elmondása szerint annyian voltak, hogy majdnem körül tudták fogni az épületet. De ismerősei jelezték, hogy sokan kivonultak feketében a Péterffy, a Szent János, a Szent Imre és a Rókus kórház elé. Így aztán Sándor úgy döntött, nem vonul ki a közéletből mégsem: 

Akármilyen fáradt vagyok, menni kell tovább.Folytatom! Még erősebben!

Olyan információk is eljutottak hozzá, hogy némelyik intézményvezető nem engedte, hogy a kórházi dolgozók feketében legyenek, más pedig arról tiltotta le a dolgozókat, hogy képeket posztoljanak magukról. Konkrét intézményeket nem nevezett meg. Ezzel együtt büszke mindenkire, aki ilyen körülmények között is vállalta a kiállást.