Jolán
2 °C
4 °C

Városvédő futás: a Dunából is halászni kellett a szemetet

2016.04.18. 12:52

A hétvégén tartották meg a Vivicittá Városvédő Futást Budapesten. Ahogyan az egész világon lenni szokott, a maratoni és félmaratoni távokon műanyag pohárban vizet adtak a futóknak, amit a használat után a földre dobtak a résztvevők, ahogy általában csinálják. Ez nem egy barbár szokás, logikus, hogy amikor számítanak az időeredmények, a versenyzők nem állhatnak meg szemetest keresni a pályán.

A szervezők eleve számolnak a takarítási munkákkal, de a széllel nem.

A verseny nevében ugyanis az tette visszássá a városvédő szót, hogy vasárnap az erős szél felkapta a könnyű műanyag poharakat, amelyek közül több a Duna-partra és a folyóba esett. A Facebookon is többen fejezték ki elégedetlenségüket a szemetelés miatt egy a Margit híd pesti hídfőjénél készült fotót kommentelve:

12986999 10208723862754964 8581630822065760109 n

Az ügyben megkerestük Kocsis Árpádot, a Vivicittá versenyigazgatóját, aki elmondta, már menet közben érzékelték a problémát, és próbálták orvosolni. Már vasárnap délelőtt is voltak szemeteszsákok a kijelölt útvonalon, de később jóval több gyűjtőhelyet hoztak létre. Kocsis elmondta, este már a Duna-partról, a rakpart alsó köveiről is elkezdték összegyűjteni a szél által lefújt poharakat, és a munka jelenleg, hétfőn is folyik.

„Egy csapat azon dolgozik, hogy minden szemetet felszedjen, és szervezünk egy motorcsónakos csoportot is, akik a víz felszínéről gyűjtik majd össze az úszó poharakat” – mondta Kocsis, aki szerint minden évben kapnak jelzéseket arra, hogy a futóverseny alatt sok szemét keletkezik, de ezeket mindig felszedték, most is így tesznek.

Frissítés: Nincs már pohár

Hétfőn két csapat nekiindult, hogy végigjárja a budai és a pesti partszakaszt, és felszedték az összes műanyag poharat, ami még maradt, áll a futanet.hu-n. Sőt, délben további két ember egy bérelt motorcsónakba szállt, és a vízről is összeszedik azon poharakat, amelyek a partról nem voltak elérhetők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?