Minden ötödik tanár sztrájkolt az országban

2016.04.20. 14:35 Módosítva: 2016.04.20. 21:52
Majdnem 25 ezer tanár vett részt a szerdai sztrájkban, amely 1185 iskolában zajlott. Minden ötödik tanár sztrájkolt tehát, és minden harmadik iskolában volt olyan tanár, aki erre a napra beszüntette a munkát. A szakszervezet sikerről beszél.

Sikeresnek értékelte az egész napos országos pedagógussztrájkot Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a budapesti sajtótájékoztatón.

A megyei szervezetektől délig beérkezett adatok szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, ez még néhány száz fővel nőhet.

Az országban nagyjából 130 ezer tanár dolgozik a Klik alkalmazásában (ehhez jönnek még a magánintézmények oktatói, ez plusz néhány ezer), így mondhatjuk, hogy az adatok szerint minden ötödik pedagógus részt vett a sztrájkban.

Munkabeszüntetés 1185 iskolában volt. Ez az iskolák nagyjából harmada. Volt olyan intézmény, ahol minden pedagógus sztrájkolt, és volt olyan hely, ahol csak a tanárok egy része - mondta Gallóné. 

Az érdekvédő szerint az, hogy eredményes volt-e vagy sem a munkabeszüntetés, a tárgyalások döntik el, amelyek folytatódnak. A sztrájk ugyanakkor sikeres volt annak ellenére, hogy rendkívül nagy ellenszélben kellett megszervezniük - értékelt Galló Istvánné.

A követeléseikkel összefüggésben jelezte: az Emmi javaslatát a nem pedagógus végzettségű nevelési-oktatási dolgozóknak a kétszer 35 ezer forintos juttatásról nem fogadták el, ők legalább 100 ezer forintban gondolkodnak. Nem elfogadható ez azért sem, mert kizárólag a Klik-nél foglalkoztatottakra vonatkozna - mondta Gallóné.