OMSZt: Tájékoztatás volt, nem fenyegetés

2016.04.20. 13:25

Egy mentőszolgálatos Facebook-csoport szerint megfenyegették az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Régió értekezletén azokat, akik pert kívánnak indítani az elmaradt kockázati pótlék visszamenőleges és jövőbeni megfizetéséért.

A bejegyzés szerint elhangzott, hogy 

  • akik az elmaradt kockázati pótlék elnyeréséért indított pert megnyerik, csak 8 órában lesznek foglalkoztathatóak, 
  • a 24 órás szolgálatot teljesítő kocsikon hármas váltásban fognak dolgozni azok az emberek, míg a 12 órás kocsikon dolgozók egy 8 órás és egy 4 órás személyzet lesz beosztva, továbbá
  • akik a pert megnyerik, azoknak a túlórát a továbbiakban nem fogják kifizetni,
  • a most járó sürgősségi pótlék összegét ezektől a munkatársaktól el fogják venni.

Csak tájékoztatás volt

Az OMSZ szóvivője írásos válaszában közölte: „A fenyegető, megfélemlítő hangnem elfogadhatatlan lenne és szöges ellentétben állna az OMSZ szervezeti kultúrájával és a mentőszolgálat vezetésének azon szándékával, amely az áldozatos munkát végző mentődolgozók anyagi és erkölcsi megbecsültségének javítására irányul. A kockázati pótlék témája egyébként komplex és a teljes körű tájékoztatás érdekében valóban

fel kell hívni az érintettek figyelmét a pótlékra jogosultság összes munkajogi következményére is.

Erre vonatkozóan egy belső hírlevelet is eljuttatott dolgozóihoz az OMSZ. A levél hangsúlyozza, hogy a folyamatban lévő több mint húsz per megítélése bíróságonként eltérő, ez erősíti az OMSZ álláspontját, hogy csak egyénileg lehet minden esetet megvizsgálni.

„Fontos kiemelni továbbá, - amely tényről eddig talán nem sok szó esett - hogy a kockázati pótlék esetleges jövőbeli, általános megítélése a jelenlegi munkajogi szabályozás mellett azzal jár, hogy arra az időszakra készenléti munka, illetőleg rendkívüli munka nem rendelhető el, azaz ennek pótlékaitól ebben az esetben a dolgozó elesik. További korlátot jelent, hogy egészségkárosító kockázatok fennállása esetén éjszakai munkavégzés esetén maximum 8 órás napi munkaidő rendelhető el.”

Az OMSZ szerint a szabályozásnak megfelelően, tekintettel az ágazat szakmai sajátosságaira a szervezet kivonuló állományának minden tagja havi bruttó 24 ezer forintos sürgősségi pótlékot kap, tehát a jogalkotó egyszer már értékelte a speciális munkafeltételeket.

A levél szerint ugyanakkor valóban szükség van a kockázati pótlékok problémájának megoldására, és ezzel együtt egy átláthatóbb bérezési rendszer kialakítására, „amelynek előkészületei az anyagi lehetőségek feltérképezésével megkezdődtek.”