Tízmilliárd forintot buktak a karcagiak Marcsika miatt

2016.04.20. 21:25

Sikkasztás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított a rendőrség, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők piramisjáték áldozatai lettek, akik az átlagosnál magasabb kamatért  helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A társaság utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét visszavonták.

Polt Péter legfőbb ügyészt Lukács László György (Jobbik) országgyűlési képviselő kérdezte írásban, hogy miért húzódik a társaság ügyben a nyomozás. A nyomozás adatai szerint a társaság engedély nélkül pénzügyi szolgáltatói tevékenységet végzett 1999-től egészen tavaly áprilisig, amikor bedőltek. 

A kft. ügyvezetője Dobrai Sándorné 799 sértettől közel tízmilliárd forintot vett át, részben készpénzben, részben átutalás útján. A sértettek között cégek és magánszemélyek egyaránt vannak. Az ügyben eddig 761 sértettet hallgattak meg.

A társaság irodájában lefoglalt iratok, valamint a tanúk által előadottak folyamatos feldolgozása alapján tudja megállapítani pontosan az okozott kárt. A nyomozás során eddig 90 sértett esetében állapították meg a kár pontos összegét: ők összesen több mint 4,1 milliárd forintot adtak át a Kun-Mediátor Kft. ügyvezetőjének.

A nyomozást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság végzi. Vannak, akik jelenleg is kizárólag ebben az ügyben nyomoznak. 2015 júliusában európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Dobrai Sándorné ellen, de mostanáig senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Polt Péter szerint fontos, hogy az eljárás eredményes befejezéséhez szükséges az eddig ki nem hallgatott sértettek kihallgatása, majd további tanúk meghallgatása is. Ezen túl meg kell vizsgálni, hogy mi lett a Kun-Mediátor Kft.-nek befizetett összegek sorsa, továbbá a megszerzett és elrejtett pénzösszegeket is fel kell kutatni. Eddig 181.5 millió forint készpénzt és 4.5 millió forintnyi tárgyi eszközt foglaltak le.

A nyomozás befejezésének várható időpontja 2016. december 31. .