Bemerevedett a magyar politika

DEBRE20140525006
2016.04.21. 13:43

Az öt nagy hazai közvélemény-kutató intézet (ZRI/Ipsos, Medián, Nézőpont Intézet, Századvég, Tárki) összesített negyedéves adatai alapján a ciklus felénél az mondható, hogy a két évvel ezelőtti listás választáshoz hasonló eredmény születne most vasárnap is.

A kozvelemenykutatok.hu portál által szervezett csütörtöki budapesti konferencián elhangzottak szerint egy most vasárnapi választáson a legvalószínűbb listás eredményt nézve a Fidesz-KDNP 46, a baloldali pártok együttesen 24 (az MSZP 13, a DK 8, az Együtt 2, a PM 1), a Jobbik 21, míg az LMP 5 százalékot szerezne. 2014 áprilisában a belföldi listás eredmények szerint a Fidesz-KDNP 44, a baloldali pártok együttesen 26, a Jobbik 21, míg az LMP 5 százalékos eredményt ért el.

A konferencián Kmetty Zoltán, a Nézőpont Intézet szakértője az MTI híradása szerint előadásában arról beszélt, hogy a kutatási eredmények alapján a listás eredményekben nincsenek nagy eltérések a két évvel ezelőttihez képest, "mintha be lenne fagyva a pártrendszer".

Ugyanakkor a pártok teljesítménye, szavazóinak, szimpatizánsainak száma erősen hullámzik a ciklus során. Példaként említette, hogy a Fidesz támogatottsága 2014 őszén magas - 38 százalékos - volt, amit a győzteshez húzás magyarázott, majd ősszel az internetadó miatt csökkent a párt népszerűsége, 2015 első negyedévében volt a mélyponton, 27 százalékon, az év végére azután 34 százalékra emelkedett, és most 31 százalékos.

A Jobbik ellentétes utat ír le: a 12 százalékos indulásról 2015 első negyedévére 17 százalékra ért fel a tapolcai siker után, de ezt nem tudták megtartani, és ismét csökkent, 11 százalékra. Vagyis nem lett hosszú távon jobbikos szavazó azokból, akiket a párt "fel tudott szívni". A baloldali pártok támogatottsága stabil, nincsenek ilyen mértékű kiugrások, a Fidesz rosszabb szerepléséből nem tudtak profitálni.