Fideszes önkormányzatoknak sem tetszik a kormány terve

2016.04.21. 12:54

„Alkotmánybírósághoz fordul a kormánypárti falvakat és városokat is tömörítő önkormányzati szövetség, ha állami gyámság alá vonják a pénzügyeiket. Az állam ugyanis olyan informatikai rendszert vezetne be, amellyel a települések legutolsó számlájára is rálátna" - írja a VS.hu.

Egy korábban el nem ismert tervezet látszik most megvalósulni egy belügyminisztériumi törvényjavaslattal, amiben az van, hogy kialakítanának egy olyan központi rendszert, ahol az összes település minden költése, gazdálkodásának minden részlete megjelenne, azért, hogy azt folyamatosan megfigyelhessék. Nyilvánvalóan ezzel párhuzamosan, ha bármi olyat látnak, ami nekik nem tetszik, meg is teszik a megfelelő lépéseket. A VS cikke szerint ez az önkormányzatok maradék önállóságának elvesztése mellett, 5-10 ezer ember elbocsájtásával és 10-20 milliárd megspórolásával járna.

Az önkormányzatoknál ez nem aratott túl nagy sikert. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) fideszes elnöke nyilatkozott a lapnak. Schmidt Jenő azt mondta, hogy Alkotmánybírósághoz fognak fordulni, ha így ebben a formájában átmegy ez a törvényjavaslat, majd egy egészen meglepően csípős megjegyzést tett: „az átláthatóságra valóban szükség van a közpénzeknél, ezzel nincs gond (...) szeretném, ha a kormányzat pénzügyeivel kapcsolatban is lehetne ilyet látni".

Schmidt azt is mondta, hogy garanciákat szeretnének kapni, hogy ha el is fogadják a törvényt, abban legyen benne, hogy az önkormányzatok önkéntes alapon csatlakozhatnak a rendszerhez, és nem szünteti meg a függetlenségüket.