Legyőzték a civilek a DK-s polgármestert

2016.04.22. 09:20 Módosítva: 2016.04.22. 11:12

A Város Mindenkié csoport nyílt levelet írt a Demokratikus Koalíció vezetőinek azzal kapcsolatban, hogy a 15. kerületi önkormányzat elrendelte egy mélyszegénységben élő, kétgyerekes nő kilakoltatását. A civilek emlékeztették a pártot, hogy

a „Sokak Magyarországa” című programukban Önök elköteleződnek az „emberhez méltó lakhatás” eszméje és társadalompolitikai célja mellett. Azt írják továbbá, hogy „Ma Magyarországon a szegénység, a szociális biztonság hiánya jelenti az egyik legsúlyosabb társadalmi problémát. A jelenlegi kormány politikája nem segít a szegénység mérséklésében, felszámolásában”.

Mint írták, ennek ellentmond, hogy a párt színeiben megválasztott Hajdu László polgármester és Németh Angéla alpolgármester vezette önkormányzat utcára tenne egy családot. Annak ellenére, hogy a tartozásuk egy korábbi, nagyméretű önkormányzati bérlakással kapcsolatban halmozódott fel még évekkel ezelőtt. A mostani bérlakásával kapcsolatban azonban nincs egyetlen fillér hátraléka sem, továbbá az anya vállalta a korábban felhalmozódott adósságának a törlesztését is.

Mint az AVM írta, aktivistáik és az alpolgármester egyeztetései rendre kudarccal végződtek, ugyanis az önkormányzat elzárkózott attól, hogy még egy esélyt adjanak a családjanak, így péntekre elrendelték a kilakoltatást. Felhívták a DK vezetőinek figyelmét arra, hogy

ennek az erkölcsi botránynak az elkerülése az Önök felelőssége is.

A nyílt levél úgy tűnik, hogy célt ért, ugyanis Hajdu László polgármester ezt követően felfüggesztette a kilakoltatást. Mint közleményében írta,

sem most, sem a jövőben az önkormányzat vezetésén nem fog múlni, hogy a szolidaritás és empátia jegyében a legkiszolgáltatottabb embertársaink lakhatásának biztonsága szavatolva legyen, amennyiben a másik fél is együttműködést mutat.

Az önkormányzat a felfüggesztéssel párhuzamosan szakértő mediátort kér fel, hogy az ügynek "igazságos, emberséges és korrekt megoldása" legyen.

Frissítés: A DK szóvivője az Indexet arról tájékoztatta, hogy

civilek levelét olvasva Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke felhívta telefonon Hajdu László polgármester urat és kérte, hogy találjanak megoldást a problémára, ne maradjon fedél nélkül a sanyarú sorsú család. A polgármester úr gyorsan és az emberi jogok tisztelete alapján intézkedett.

Mint Gréczy Zsolt közölte, "az AVM nem legyőzte a DK-s polgármestert, hanem egy fontos észrevétel nyomán a tisztesség szabályai szerint egyelőre elhárult egy probléma. A civilek észrevétele alapján, de a DK intézkedésének köszönhetően. Ráadásul ez az első alkalom, amikor ez a szervezet pártok vezetőihez fordult, és ennek nyomán érdemi intézkedés történt".