Vona: Szeretném, ha Toroczkai lenne az egyik alelnök

2016.04.22. 13:46 Módosítva: 2016.04.22. 14:32

Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tartott a párt szerdai elnökségi ülésén elhangzottak után, miszerint meg fogja vétózni, ha az eddigi alelnökök, Novák Előd, Apáti István és Szávay István elindulnak a párt tavaszi tisztújításán.

A pártelnök megismételte, hogy polgármestereket szeretne alelnököknek, mert a Jobbik kormányzásra készül, és ehhez olyan emberekre van szükség, akik rendelkeznek tapasztalatokkal a maguk területén valamilyen kormányzásban.

Ők már nyertek, bizonyítottak.

Vona ismét nem mondott neveket, ezt jövő péntekre ígérte. Amikor újságírók megkérdezték, hogy az ásotthalmi, Jobbik-közeli, de függetlenként nyert polgármesterre, Toroczkai Lászlóra gondol-e, közölte, hogy tárgyal vele, és szeretné, ha ő is alelnök lenne. Amikor pedig felvetették neki Toroczkai László betyársereges múltját, közölte, hogy nem tud mit kezdeni azokkal a kritikákkal, hogy mi a radikális,

vannak olyan ügyek, amik radikális megoldásokat kívánnak, és vannak, amik mérsékelteket.

Mint megírtuk, a Jobbik irányítja például Ózdot, Tapolcát és Tiszavasvárit.  Janiczak Dávid ózdi városvezető és a Tiszavasvárit vezető Fülöp Erik már bejelentette, hogy pályázik az alelnökségre.

Novák Előd félreállításával kapcsolatban annyit mondott, hogy voltak olyan magánakciói, amik tetszett neki, például a korrupció 50 árnyalata a parlamentben, a szovjet emlékműnél történt akciója viszont nem ilyen volt. Vona Novákkal kapcsolatban bizalmi problémát is említett, de hogy ez mi volt, arra nem tért ki. Vona ugyanakkor közölte, hogy az eddigi alelnökök munkájára továbbra is számít, de az elnökségben jobbakat akar. 

Azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha Novák, Apáti és Szávay mégis indul és nyer, azt felelte, hogy akkor levonja a konzekvenciákat – konkrétan azonban nem mondta meg, hogy mi lesz ez. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem ragaszkodik elnöki pozíciójához, ha a másfél hónap múlva esedékes tisztújításon a kongresszus máshogy dönt a személyéről, akkor is segíteni kívánja a közösséget. Egyelőre nem tud kihívóról, de nyitott a versenyre.

Mint mondta, kormányra készülnek, ennek érdekében pedig létrehoztak egy munkacsoportot. Mint mondta, a Jobbik akkor tud választást nyerni 2018-ban, ha egységes és egy irányba húz, ez viszont most nem teljesen van így. Arra a kérdésre, hogy amennyiben nyernének a választáson, kinek adna minisztériumot, azt felelte, hogy ezek még nem nyilvános információk.

Az Index arról is megkérdezte a Jobbik elnökét, hogy a néppártosodás folyamatában hogyan viszonyul a Betyársereghez – a választ megnézheti videónkban.