Magyar katonákat vezényelnek a Baltikumba

2016.04.22. 11:49 Módosítva: 2016.04.22. 11:50

Politikai megállapodás született arról, hogy 2017-ben a visegrádi országok három hónapos váltásokban egy-egy század katonát állomásoztatnak majd a Baltikumban a NATO katonai jelenlétet megerősítő intézkedései keretében - mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lettországi Jurmalából, ahol a visegrádi, a balti és a skandináv országok külügyminiszterei tanácskoznak.

Ez országonként 150 katona állomásoztatását jelenti majd. Az egy éven át tartó katonai jelenléttel a visegrádi országok kifejezik szolidaritásukat a Baltikum országaival - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter ismertette, hogy a visegrádi, balti és skandináv külügyminiszterek megbeszéléseinek napirendjén pénteken a NATO keretein belüli biztonsági együttműködés, az Oroszországgal folytatandó együttműködés, valamint az Európai Unió keleti partnerségi programja szerepelt.

Az Oroszországgal szemben érvényben lévő büntetőintézkedésekkel kapcsolatban a miniszter szerint "szórnak" az álláspontok, a kérdésben azonban szerinte "nagy adag képmutatás van". Szijjártó Péter felidézte, hogy az Északi Áramlat földgázvezeték projektjén a legnagyobb orosz energiavállalat, a Gazprom működik együtt Európa legjelentősebb energiavállalataival, Francois Hollande francia elnök pedig meghívta Párizsba Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A balti légtér Európa legbonyolultabb légterévé vált, főleg az ukrán válság miatt, tavaly szeptembertől négy hónapig Magyarország védte.