Ötszázan tüntettek a Liget projekt ellen

DMOHA20160424003
2016.04.24. 19:20

Szombaton több száz ember formázta meg a Ligetvédők szimbólumát, a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát. A résztvevők azt követelik, hogy a világ első közparkja parkként újuljon meg, új létesítmények felhúzása nélkül - írja közleményében a Greenpeace.

A Városliget a világ első közparkja, Budapest meghatározó zöldfelülete, a város tüdeje. 

A Városliget Zrt. cáfolja a Greenpeace-t

A tervezett, új múzeumépületek magassága nem haladja meg az engedélyezett 25 méteres párkánymagasságot, írták hétfői közleményükben. A beépítettség sem fog 12%-ra nőni, mert a szabályzat maximum 7%-ot engedélyez. Összességében a mostani 60-ról 65%-ra nő a zöldterület aránya.

Vasárnap a Greenpeace, a Ligetvédők és a VAResLIGET.blog.hu demonstrációján a megjelenített élő fa mindazok nevében „állt”, akik a Városligetet közparkként szeretnénk megőrizni, új épületek felhúzása nélkül - közölte a szervezet.

Az állásfoglaláshoz csatlakozott szervezetek hiányolják a Liget Budapest Projekt kapcsán elmaradt párbeszédet a szakmával és a lakossággal. A Városliget védelmében fellépők álláspontja szerint egy közterület sorsáról csak tényleges társadalmi egyeztetést követően születhet döntés, a valós alternatívák vizsgálatával.

A Liget Budapest Projekt szétdarabolná a jelenlegi összefüggő zöldfelületeket az öt új múzeum megépítésével. Az esetenként 30-40 méter magas, jóval a fák fölé magasódó épületek vizuálisan megtörnék a parkélményt. Az állásfoglalást kiadó szervezetek nem a múzeumok ellen vannak, csak a múzeumok Városligetbe való elhelyezése ellen. Ahogy Budapest hajdani főépítésze, Schneller István fogalmaz: „innentől kezdve a Liget nem egy park lenne, hanem egy közintézmények között kialakított zöldterület.”

A Városliget beépítettsége a mostani 5,7%-ról mintegy 12%-ra nőne a Liget Budapest Projekt tervei alapján, amennyiben az új épületek helyén jelenleg álló fák kivágása mellett még számolunk a közművesítés, illetve az építkezés felvonulási területének kialakítása miatt eltávolítandó fákkal is - írják a környezetvédők. A jelenlegi parkélményt tovább rontaná, hogy egyes tervezett építmények miatt több helyen nem lehetne fákat ültetni, csak gyepesíteni. A füvesítés sem levegőtisztasági, sem klimatikus, sem rekreációs szempontból nem összevethető a fák árnyékot adó és szén-dioxid-elnyelő képességével - vélik.