Kap egy esélyt a Terebesi szeméterdő

2016.04.26. 13:39 Módosítva: 2016.04.26. 13:39
A fővárosi és a kerületi önkormányzat egyeztet "a teljes hulladékmentes állapot elérése érdekében" az Örs vezér teréhez közeli területen, a kőbányai Terebesi erdőben, ahol az illegális hulladéklerakás miatt úgy tűnt, a patkányok állnak nyerésre. A héten több konténernyi szemetet terveznek onnan elvinni.

Az április 25-i héten is több konténernyi illegálisan elhelyezett hulladéktól tisztítják meg a fővárosi területet, írta az Indexnek a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatósága, miután kérdéseket küldtünk a kőbányai Terebesi erdő szeméthegyeiről. A Hulladékvadász által csak hulladékpokolnak nevezett, egyébként az Örs vezér terétől csak pár percnyire lévő területről két hete írtuk meg: úgy néz ki, mintha a felelősök feladták volna a küzdelmet az illegális hulladéklerakók ellen.

Már azt sem egyszerű tisztázni, kihez tartozik a terület, az ellentmondásos információk miatt néhány éve még az ombudsmani hivatalnak is beletört ebbe a bicskája, amikor az itt élő hajléktalanok miatt vizsgálódott.

Az érintett területen található ingatlanok tulajdonosa részben (bizonyos helyrajzi számok vonatkozásában) Budapest Főváros Önkormányzata, részben a Kőbányai Önkormányzat, a Fehér út és a Terebesi út kereszteződésében található volt kamionmosó területe pedig a FŐKERT Nonprofit Zrt. kezelésében van, közölte most a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatósága.

Azt írták:

sajnos nem újkeletű probléma,

hogy rengeteg itt a szemét. A terület nyitott, megközelíthető autóval, de nem látni be nagyon, így aztán kocsival nagy mennyiségben hoznak ide mindenfélét, építési törmeléket, vegyes-és zöldhulladékot, és - ahogy a fővárosi kommunikációs igazgatóság megjegyezte - a lomtalanítási szolgáltatást kínáló “vállalkozók” szintén ide hordják a szemetet. Ehhez jön még hozzá, hogy sok hajléktalan él itt összeguberált holmikat felhasználva, viskókban.

Sajnos tettenérés hiányában

Próbáltunk utánajárni, az eddigi gyakorlat alapján szokott-e következménye lenni a Terebesi erdő teleszemetelésének. 

Az ORFK-tól azt a választ kaptuk, hogy a Terebesi erdei köztisztasági szabálysértésekkel kapcsolatban a fővárosi kormányhivatalnak van hatásköre.

A kormányhivataltól kapott tájékoztatás szerint a kiserdővel kapcsolatban 2015-ben és 2016-ben összesen 3 feljelentés érkezett a kerületben illetékes általános szabálysértési hatóságához. A háromból egyet a kerületi polgármesteri hivatalhoz tartozó kőbányai közterület-felügyelet tett, kettőt a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat. Mind a három feljelentés tetten ért szemetelők ellen irányult, ismeretlen tettest senki nem jelentett fel.

  • A háromból egy esetben zöldhulladékról volt szó, ekkor az illető csak figyelmeztetést kapott.
  • Egy másik esetben romlott zöldségfélék és azok göngyölege landolt az erdőben, ezért 30 ezer forint pénzbírság járt.
  • A harmadik esetben építési hulladékot raktak le illegálisan, ez az ügy a Ráckevei Járási Hivatalnál kötött ki, mert az elkövető lakhelye miatt ők voltak az illetékesek.

Ez nem jelenti azt, hogy biztosan csak összesen három esetben volt bármiféle felelősségre vonás.
A felderített esetekről a szabálysértési hatóság pontos adatokkal nem rendelkezik, mert a természetvédelmi és köztisztasági szabálysértések elkövetőivel szemben a rendőr, a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr és helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

A főpolgármesteri hivatal válaszlevele megemlíti azt is, hogy a környezetvédelmi hatóság hulladékgazdálkodási bírságot szabhat ki, és az illegális hulladékelhelyezés egyébként akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Sajnos tettenérés hiányában fenti szankciók alkalmazása elmarad,

írták.

Lehet próbálkozni rendszámfelírással

Ezért szerintük az állampolgárok is fontos szerephez jutnak, ha a szemetet hozó kocsik rendszámát felírják vagy lefényképezik, és az esetet bejelentik a rendőrségnél, a mezei őrszolgálatnál vagy a közterület-felügyeletnél.

A helyszínen nekünk a területen élő őr arra panaszkodott, hogy hiába írt fel rendszámot, nem tud róla, hogy elért volna vele bármit. Az ORFK-nál próbáltunk érdeklődni arról, hogy szemtanúk által felírt rendszámok vezettek-e már szabálysértők azonosításához, de a rendőrség elhárította a kérdést azzal, hogy nem kívánnak tájékoztatást adni az alkalmazott módszerek részleteiről.

Ha a hulladék eredeti gazdája nem kerül meg, akkor a törvény szerint az elszállítás, kezelés kötelezettsége az adott ingatlan használóját, végső soron a tulajdonosát terheli. "A közterületen elhagyott, illetve ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett hulladék elszállításáról és kezeléséről a települési önkormányzat gondoskodik a közszolgáltatóval kötött szerződés keretében" - írták a főpolgármesteri hivatalnál.

Pénzügyi lehetőségeikhez mérten

Közölték: a Fővárosi Önkormányzat a tulajdonában álló ingatlanok hulladékmentesítését évek óta a Budapest Esély Nonprofit Kft. és a Főkert Nonprofit Zrt. közreműködésével, a társaságokkal kötött közszolgáltatási szerződés alapján

igyekszik pénzügyi lehetőségeihez mérten folyamatosan biztosítani, évente több alkalommal a bejelentések alapján.

Legutóbb 2016. január 19-én rendelték meg a hulladékszállítást, és a mostani hétre vonatkozik a több konténernyi hulladék elszállítására vonatkozó ígéret. A fővárosnál azt is megjegyezték, hogy a jövőbeni esetek visszaszorítására a kerületi önkormányzattal egyeztetnek "a teljes hulladékmentes állapot elérése érdekében, hogy a kialakult helyzetet együttes erővel a közvélemény számára is megnyugtató módon rendezhessük".

A kőbányai önkormányzattól még továbbra sem kaptunk választ a Terebesi kiserdővel kapcsolatos kérdéseinkre.