Négysávos utat és repteret ígért Orbán Békéscsabának

2016.04.26. 19:37
Orbán Viktor nagy összegű beruházásokról állapodott meg Békéscsaba polgármesterével a Modern városok program ottani állomásán: ipari beruházások, infrastruktúrafejlesztés és természetesen sportlétesítmények – egy kis hazai, egy kis csabai.

Az egyetemen a kispályás futballbajnokságon többször játszottunk egymás ellen polgármester úrral

– ecsetelte Szarvas Péterrel való régi viszonyát Orbán, és a sportvonal ezután is meghatározó volt, főleg, hogy a békéscsabai női röplabdások bajnoki címét éppen a közös tájékoztató alatt jelentették be. A miniszterelnök rögtön el is mondta, hogy a megállapodás értelmében lesz Békéscsabán egy röplabda-akadémia is, a közös múltnak megfelelően új kispályák is, ezen kívül új városi sportcsarnok 3,2 milliárdért és egy 50 méteres versenyuszoda szintén majdnem ugyanannyiért.

Ezt és a többi beruházást mind a központi költségvetés fizeti, és éppen az ilyen bejelentések adják a műfaj lényegét: a Modern városok program az a sorozat, amelyben Orbán sorra látogatja a megyeszékhelyeket, és az aktuális polgármesterrel való tárgyalás után bejelenti, hogy milyen örömteli fejlesztéseket kap a város az államtól.

Békéscsabán a főbb tételek:

Közlekedésfejlesztés:

  • A 44-es út négysávosítása Kecskemét és Békéscsaba között. A munkálatokat már nyár végén elkezdik, és a teljes hosszán be is fejezik legkésőbb a következő önkormányzati választásokig egy fürjesi elkerülő szakasszal együtt – ígérte Orbán. Százmilliárdos nagyságrendű saját fejlesztésről van szó, amihez nem lehet EU-s forrásokat szerezni.
  • Vasúti fejlesztés – 35 milliárd Ft.
  • Reptérfejlesztés: meghosszabbítják a kifutópályát, hogy nagygépek is le tudjanak szállni – 4,1 milliárd Ft.

Három komolyabb ipari létesítmény:

  • Hűtőház: Orbán szerint ez a kiemelt projekt, „hatalmas, 12 milliárdos beruházás”.
  • Zöldségfeldolgozó üzem
  • Paradicsomsűrítmény-gyár

És még:

  • Egy nem részletezett vásártér-beruházás több mint 5 milliárdért, amit Orbán úgy kommentált, hogy „vastagon fogott a polgármester úr ceruzája, reményeink szerint ez az összeg nem túlzott, mert a nagyságrend alapján arra lehet gondolni, hogy ez lesz Magyarország legnagyobb vásártere”.
  • Élménypark bővítése – 1 milliárd
  • Nyomdaipari tudás- és képzőközpont – 1,4 milliárdos iskolafejlesztés.

Jó dolog az innováció és a startupok világa, mert hátha kiderül, hogy az, amiről nenm is tudtuk, ahhoz is értünk – de a jövő nem ez. Békéscsabának nyomdaipari hagyományai vannak

– tette hozzá ehhez a bejelentéshez a miniszterelnök, hogy mit gondol a tudásiparról.

Orbán végül még a helyieket a polgári erények közül az adófizetés fontosságára emlékeztette, az ő nevükben pedig a polgármester búcsúztatta:

Jöjjön el máskor is, számíthat a csabaiak barátságára, akik örömmel és tisztelettel várják Önt. Egy kis hazaival, egy kis csabaival.