Szávay átgondolta: Vona jól döntött, hogy megvétozza őket

2016.04.26. 18:09
Szávay István első szándékával szemben mégsem indul el a Jobbik alelnökválasztásán a párt tavaszi tisztújításán – jelentette be mai sajtótájékoztatóján. Sőt, a képviselő most már úgy látja, hogy Vona Gábor helyesen döntött, amikor „ezt a párt nyilvánosságát kétségkívül megosztó és a közbeszédnek, a médiának témát adó döntést” meghozta.

Szávay békülékeny hangvételű bejelentésével eggyel kevesebb ellenálló maradt Vonával szemben a múlt héten még vehemens mostani Jobbik-alelnökök közül. Vona Gábor múlt szerdán közölte, hogy élve rendkívül tág elnöki hatáskörével megvétózza a párt radikális szárnyához tartozó politikusok (Szávay, Novák Előd, Hegedűs Lorántné és Apáti István) újraindulását.

A döntésről az érintettek akkor mind azt mondták, hogy az teljesen váratlanul érte őket, Novák Előd azt mondta, hátba szúrva érzi magát, Szávay pedig az Indexnek nyilatkozott: „Számomra ez most már becsületbeli ügy. Ha érezni fogom a tagság támogatását, vagyis össze fog jönni az alapszabályban meghatározott legalább 10 százaléknyi támogatás, akkor el fogok indulni” – mondta akkor.

Ehhez képest most, hat nappal később Szávay arról beszélt, hogy

a kialakult helyzetben az igazságkeresésnek már nincsen helye.

Szávay azt is hangsúlyozta, nem most, hanem 2018-ban kell majd megvitatni, hogy Vona Gábor helyesen döntött-e, amikor a párt nyilvánosságát kétségkívül megosztó és a közbeszédet tematizáló döntést meghozta. Szávay arra is utalt, hogy tudja, a párton belül nem mindenki ezt a bejelentést szerette volna hallani. Támogatóit arra kérte, hogy „a nemzeti radikalizmus ügye iránt érzett felelősség érdekében” fogadják el döntését. Szerinte a politikus szerint nem kell attól félni, „hogy a nemzeti radikalizmus értékvilága kiszorul vagy kevésbé lesz hangsúlyos a Jobbikban”.