4 éve szívinfarktust kapott a Fidesz egy szocialista MNB-stől

2016.04.27. 16:30

Mióta tartja az MSZP befolyása alatt a Magyar Nemzeti Bankot?

A Fidesz-frakció 2012 szeptemberében a parlamentben támadta meg a jegybank akkori elnökét, Simor Andrást, amikor kiderült, hogy egyik tanácsadója néhány hónappal korábban belépett az MSZP-be.

Simor András
Simor András
Fotó: Hernádi Levente Haralamposz

Négy éve nagyon magasan volt a Fidesz érzékenységi küszöbe, napokig aggódott az MNB függetlenségéért és törvényes működéséért. Amikor kiderült, hogy Braun Róbert, a jegybankelnök külsős tanácsadója megújította MSZP-s párttagságát, a Fidesz teljes hangszerelésű médiakampányt indított.

A kormánypárt akkori szóvivője, Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol Braun Róbert „kettős életéről” beszélt, és azt hangoztatta: Braun lebukott, „délelőtt az MNB elnökénél ül, délután pedig az MSZP elnökénél ül, és adja a tanácsokat”. A fideszes támadások akkor is folytatódtak, amikor Braun a nagy kampány miatt lemondott tanácsadói megbízásáról.

A MNB jelenlegi vezetése körül napok óta zajlik az alapítványok miatt kialakult sajtóbotrány.

A Matolcsy György által létrehozott, 260 milliárdos keretet kezelő alapítványok vezetésében felbukkantak olyanok, akiknek – nem szimpla párttagság, hanem – erős kormányzati kötődések egyengették az ide vezető utat, mások pedig rokoni kapcsolataik révén jutottak jól fizető állásokhoz.

Az alapítványok vezető posztjait betöltők között van a legfőbb ügyész felesége, a jegybankelnök számos régi – még NGM-es időszakból, esetenként még korábbról hozott – bizalmasa és például doktori témavezetője, a Balatonakarattyán polgármesterkedő Matolcsyné alpolgármestere, sőt Matolcsy unokatestvérének a felesége is.

Az MNB független és törvényes működése témakörében a Fidesz az elmúlt napokban nem tartott sajtótájékoztatót. 

Sőt, nagyot fordult a helyzet, a párt kifejezetten provokációnak tekinti, hogy a sajtó munkatársai a Fidesz képviselőinek a véleményét akarják megtudni. 

Arról van szó, hogy alkalmatlan időpontban, alkalmatlan helyen akarnak kikényszeríteni interjúkat, vagy még inkább a képviselőket akarják kényelmetlen helyzetbe hozni.

- magyarázta szerdán a Fidesz, hogy az MNB-s ügyekkel kapcsolatos kérdezősködés után miért tiltotta ki a parlament elnöke, Kövér László többek között az Index újságíróit az Országházból.